Hart en vaatziekten, longkanker en keelkanker, het zijn maar een paar voorbeelden van de ziektes die mensen kunnen krijgen door roken. Jongeren lijken zich daar niks van aan te trekken. In hun beleving ben je oud als je veertig bent , dus hoezo is het een probleem dat je je pensioen niet haalt. Voor jongeren zijn er andere reden om niet te beginnen.

Stoppen is heel moeilijk

Als stoppen met roken niet zo moeilijk was, dan was roken niet zo gevaarlijk. Maar juist de verslaving maakt dat mensen uiteindelijke overlijden. Van alle kinderen die eens een sigaret uitproberen raakt de helft verslaafd. Jaarlijks probeert bijna één miljoen mensen te stoppen met roken, minder dan tien procent slaagt daarin.

Als je rookt hoor je er bij?

Veel pubers beginnen te roken omdat anderen dat ook doen. Voor een puber is het heel belangrijk om bij de groep te horen. In de afgelopen jaren is roken snel minder populair aan het worden. Vaak hoor je er juist niet bij als je rookt. Zeker nu de overheid en bedrijven steeds meer maatregelen nemen om het roken te ontmoedigen, staan de rokers steeds vaker buitenspel.

Een opstap naar andere middelen

Recent onderzoek wijst uit dat roken vaak een opstap is voor allerlei andere verslavingen. Alcohol en blowen liggen daarbij het meest voor de hand. Maar ook andere middelen, zoals xtc, speed en cocaïne komen bij rokers sneller in beeld dan bij niet-rokers. Bovendien blijkt dat rokende drugs- of alcoholverslaafden na een behandeling veel vaker terugvallen in hun verslaving dan niet-rokers.

De sterkste argumenten

Voor jongeren geldt dat de directe gevolgen van roken de sterkste argumenten zijn om niet te beginnen. Wie rookt stinkt naar rook, ook zijn of haar adem stinkt, kleren en kamer stinken naar rook. Roken is slecht voor je conditie, je organen krijgen te weinig zuurstof. Roken is ongelooflijk duur. Een pakje sigaretten kost €7,00, een gemiddelde roker heeft iedere twee dagen een pakje nodig, dat is ruim honderd euro per maand.

Bonus/malus

Voor opvoeders zijn er een paar tips. Rook zelf niet, dan begrijpt je kind je argumenten veel beter. Zorg voor een leuke beloning als je kind voor zijn 18e niet rookt en maak de afspraak zo dat één sigaret niet meteen maakt dat er geen beloning meer is. Wees consequent in je mening over roken, zonder er neerbuigend over te zijn. Meer informatie: https://www.rokeninfo.nl/publiek/zwangerschap-en-opvoeding/opvoeding