Drugs en jongeren

Wat zijn drugs

Daar zijn meerdere antwoorden op mogelijk:

  • Drugs zijn stoffen die je inneemt om psychische of lichamelijke effecten te bereiken.
  • Drugs zijn alle stoffen die volgens de Opiumwet verboden zijn.
  • Drugs zijn stoffen waar je vrolijker, energieker of dromeriger van wordt.
  • Drugs zijn stoffen waar je verslaafd aan kan raken.

Alle antwoorden kloppen. En als je het allemaal bij elkaar optelt, kom je het dichtst bij de waarheid.

Er zijn tientallen soorten drugs. Op de website drugsinfo.nl zie je wat verschillende middelen doen.

Het mogelijke gevaar van drugsgebruik

Niet iedereen die drugs gebruikt komt er mee in de problemen. Dat is fijn, want jongeren kunnen bij het opgroeien ook andere problemen en zorgen aan hun hoofd hebben. Maar het is meteen ook het lastige aan drugs. Als iedereen die drugs gebruikt er meteen ziek van zou worden, dan zou niemand er aan beginnen. Je kent misschien vrienden, klas- of studiegenoten die drugs gebruiken. Met de meeste van hen gaat het nog steeds goed. Het is logisch dat je soms denkt: “Hoezo is het gevaarlijk?”

Acht van de tien jongeren die drugs gebruiken, stoppen vanzelf weer met drugsgebruik. Twee op de tien (twintig procent) krijgen problemen door het gebruiken van drugs. De kans dat jou iets overkomt lijkt dus veel kleiner dan de kans dat het goed (blijft) gaan. Maar er bestaat altijd een kans dat ook jij in de problemen raakt.

Stel je voor dat je heel goedkoop een vliegreis kan boeken, maar er staat bij: “Twintig procent van de vluchten moet halverwege omkeren of stort neer in zee.” Zou je dan instappen? Misschien niet als je het voor het eerst ziet. Maar wat zou er gebeuren als je iedere week prachtige vakantiefoto’s krijgt van je vrienden die wel zijn ingestapt?

Verboden of toegestaan

Nederland heeft een Opiumwet. Daarin staan alle middelen die in Nederland bij wet verboden zijn om te maken, verkopen en gebruiken. Het gaat om middelen die leiden tot gezondheidsproblemen en criminaliteit. Cannabis, ook wel wiet of hasj genoemd, staat ook op de lijst van verboden middelen, maar wordt in Nederland gedoogd. Het is een verboden middel, maar wie kleine hoeveelheden bezit voor eigen gebruik, krijgt daarvoor geen straf en koffieshops mogen wiet verkopen aan mensen vanaf 18 jaar.

Ieder jaar komen er nieuwe drugs op de markt. Meestal blijken die ook vervelende bijwerkingen te hebben, dus worden ze na een paar jaar verboden. Als een middel (nog) niet verboden is, betekent dat dus niet dat het veilig is.

Drugsgebruik en hersenen in de groei

De hersenen van jongeren zijn ongeveer volgroeid rond het 24e levensjaar. Hierdoor kunnen jongeren minder goed de risico’s inschatten bij het gebruiken van drugs. Bovendien remt het drugsgebruik de ontwikkeling van de hersenen die in de groei zijn. Je hersenen kunnen blijvende schade oplopen.

7 dingen die je moet weten over cannabis

Drugs die niet verboden zijn

Dealen en werven van jonge bezorgers

Het verkopen van drugs is strafbaar. Het verkopen van drugs is het handelen in drugs en noemen we ‘dealen’. De persoon die dit doet is een ‘drugsdealer’. Ook het helpen met het dealen in drugs is verboden. Dat gaat niet alleen over het verkopen van drugs, maar ook het bezorgen van pakketjes drugs of tijdelijk je bankrekening ‘uitlenen’ aan een dealer. In Nijkerk zijn al verschillende jongeren geronseld. Het werven van jongeren als dealer gaat meestal heel subtiel en geleidelijk. Ze worden eerst gevraagd om even een pakketje weg te brengen, vaak weten ze niet wat er in het pakketje zit. Dat worden al snel een paar pakketjes. Vervolgens krijgen ze dure cadeaus, maar die moeten ze nog wel even afbetalen door nog meer pakketjes weg te brengen.

Een dealer laat een contact met een bezorger nooit meer los. Die bezorger weet immers wie de dealer is, hoeveel pakketjes hij laat bezorgen en bij wie. Dus als die bezorger gaat praten met de politie, dan loopt de dealer het risico dat hij wordt opgepakt. Vaak dreigen dealers met geweld als iemand niet meer met hem mee wil werken.

Snel geld verdienen met pakketjes bezorgen lijkt aantrekkelijk, maar je komt er heel moeilijk vanaf. Als iemand jou vraagt om een pakketje weg te brengen, doe dit dan niet. Ga in overleg met je ouders of een leraar over deze vreemde situatie.  En onthoud “normale pakketjes” worden altijd bezorgd door een pakketbezorger van DHL/Post NL/DPD, enz. of geleverd bij een ophaalpunt. Burgers hoeven nooit pakketjes zelf naar andere inwoners te brengen. Als dit gebeurt, weet je dat de inhoud van het pakje verboden is.

Tips

  • Begin niet aan drugs, veilig drugsgebruik bestaat niet en zeker niet voor jongeren.
  • Zorg dat je altijd doet wat jezelf wil en laat je niet overhalen door anderen.
  • Zorg voor jezelf en voor je vrienden.

Tips over alternatieven en een gezonde leefstijl

Bewegen is goed voor je

Bewegen is goed voor je

Dat bewegen goed voor je is weet iedereen wel, maar waarom voel je nu zo lekker en fit na actieve beweging? Stoffen die je aanmaakt tijdens het sporten Je maakt bepaalde stoffen aan in je lichaam tijdens het sporten of actief bewegen, onder ander deze stoffen (bron:...

Bestel eens een mocktail

Bestel eens een mocktail

Een mocktail is net zo lekker als een cocktail Of het nu in je eigen tuin is of op een wit strand onder de palmbomen, als je de zon op je huid voelt (niet te lang natuurlijk en goed insmeren), of tijdens de feestdagen. Het is heerlijk om een cocktail in je hand te...

Lekker de natuur in

Lekker de natuur in

Wandelen is goed voor je lijf en je geest, even alles vergeten of juist even alles op een rij zetten in de frisse buitenlucht. De natuur geeft energie Vele studies tonen aan dat de natuur een positieve invloed heeft op mensen, zowel fysiek als mentaal. De natuur helpt...

Hulp nodig voor jezelf of voor iemand anders?

Neem  contact op of stuur direct een bericht, we helpen je graag verder.

Contact opnemen met een hulpverlener

Heb je vragen? In Nijkerk zijn er professionals die je gratis en zonder verplichtingen verder kunnen helpen. Bekijk onze teamleden: