Socials en ouders
Maak social media bespreekbaar met je kind
Social media zijn voor veel kinderen een tweede leven. Soms voelt het zelfs als hun eerste leven.
Ouders hebben deze fase als puber zelf niet meegemaakt. Ze kennen vaak ook niet de uitdagingen waar kinderen voor staan. Hoe weet je of jouw kind nog de baas is over zijn mobieltje? En wanneer hebben de social media de macht overgenomen?
Kinderen hebben vaak informatie die ouders niet hebben. Wees nieuwsgierig in gesprekken met hen.

Veelheid aan informatie
Er zijn diverse risico’s, zoals seksting, grooming, complottheorieën, online pesten en verslaving. Wij beperken ons op deze site tot het onderwerp verslaving. Voor mediaopvoeding kunt u kijken op https://www.nji.nl/mediaopvoeding.
Tekenen van overmatig gebruik
We noemen niet iedereen die vaak op social media zit ‘verslaafd’. Als jouw kind voldoet aan meer dan twee van de onderstaande eigenschappen, dan is het verstandig om in gesprek te gaan en zo nodig hulp te zoeken.
- De telefoon lijkt een verlengstuk van het lijf te zijn geworden. Het apparaat is altijd binnen handbereik.
- Pogingen om minder online te zijn lukken niet.
- Je kind komt slaap te kort door social media.
- Je kind wordt onrustig als social media niet binnen handbereik zijn.
- Je kind wordt boos als hij of zij niet op social media kan. Of als hij of zij wordt gestoord bij het gebruik van social media.
- Je kind checkt stiekem berichten om te voorkomen dat mensen verder gaan met klagen.
- School of werk lijden onder socialmediagebruik.
- Je kind heeft bijna alleen nog online vrienden, de andere contacten zijn verdwenen.

Verhoogde kans op verslaafd gedrag
Het ene kind is gevoeliger voor verslaving dan het andere kind. Als de behoefte om te ontsnappen uit het gewone leven groot is, dan is de kans op overmatig gebruik van social media groter. Denk hierbij aan kinderen die moeilijke dingen meemaken in hun leven. Of nare herinneringen hebben. Of om een andere reden niet lekker in hun vel zitten.
De voortdurende beschikbaarheid van de telefoon maakt ook dat een kind zich kan verliezen in social media. Gaat de telefoon mee naar bed of is de telefoon tijdens de maaltijden en gesprekken onder handbereik? Dan zijn er weinig momenten over waarop een kind vrij is van social media. En als ouders zelf voortdurend hun telefoon onder handbereik hebben, dan doen kinderen dat ook.
Kinderen die weinig andere activiteiten hebben, verliezen zich ook vaker in social media.
7 Tips om socialemediagebruik in de hand te houden.
- Wees geïnteresseerd in de socialmedia-avonturen van je kind. Vervang regelmatig de vraag “Hoe was het op school?” met “Wat heb je beleefd op social media?”
- Weet welke media jouw kind gebruikt en hoe vaak jouw kind daar op zit.
- Maak samen met je kind afspraken over socialmediagebruik. Vergeet daarbij niet te vragen naar de wensen en ideeën van jouw kind.
- Als je kind de afspraken niet nakomt, kijk dan samen met je kind wat daarvan de oorzaak was.
- Stel momenten in waarop de telefoon niet binnen handbereik is.
- Steek tijd in andere activiteiten met je kinderen.
- Geef zelf het goede voorbeeld. Evalueer dus ook je eigen computer- en telefoongebruik.
Apps
Er zijn diverse apps die ouderlijk toezicht regelen voor het gebruik van mobiele telefoons. Ga samen met je kind kijken welke app het beste bij jullie situatie past. Klik hier voor actuele apps https://www.gratissoftware.nu/gratis-ouderlijk-toezicht-software.php.
Meer nieuws en informatie over social media
Tips over alternatieven en een gezonde leefstijl
Bewegen is goed voor je
Dat bewegen goed voor je is weet iedereen wel, maar waarom voel je nu zo lekker en fit na actieve beweging? Stoffen die je aanmaakt tijdens het sporten Je maakt bepaalde stoffen aan in je lichaam tijdens het sporten of actief bewegen, onder ander deze stoffen (bron:...
Bestel eens een mocktail
Een mocktail is net zo lekker als een cocktail Of het nu in je eigen tuin is of op een wit strand onder de palmbomen, als je de zon op je huid voelt (niet te lang natuurlijk en goed insmeren), of tijdens de feestdagen. Het is heerlijk om een cocktail in je hand te...
Lekker de natuur in
Wandelen is goed voor je lijf en je geest, even alles vergeten of juist even alles op een rij zetten in de frisse buitenlucht. De natuur geeft energie Vele studies tonen aan dat de natuur een positieve invloed heeft op mensen, zowel fysiek als mentaal. De natuur helpt...
Hulp nodig voor jezelf of voor iemand anders?
Neem contact op of stuur direct een bericht, we helpen je graag verder.
Contact opnemen met een hulpverlener
Heb je vragen? In Nijkerk zijn er professionals die je gratis en zonder verplichtingen verder kunnen helpen. Bekijk onze teamleden: