Drugs en ouders

Praten over drugsgebruik

Kinderen hebben jullie als ouders nodig als ze een stevig standpunt willen ontwikkelen over drugsgebruik.

Bijna alle kinderen belanden wel eens in een situatie waar drugs worden aangeboden. Of ze bezoeken een festival of feestje waar het heel normaal is om drugs te gebruiken. Als ouder ben je er dan niet bij. Het is belangrijk dat voordat deze situatie ontstaat jongeren zelf een duidelijke mening hebben gevormd. En dat ze weten hoe ze hun standpunt en gevoel kunnen uitleggen aan vrienden.

Hierbij kunnen ze jullie hulp als ouder goed gebruiken. Een goed en realistisch gesprek vooraf tussen jou en jouw kind over de voor- en nadelen van drugsgebruik helpt hierbij. Het alleen verbieden helpt niet. Naast nadelen (controle verliezen, duur, risico op verslaving), blijft het spannend om te experimenteren. En er zit een voordeel aan: de extase of roes. Verdiep je dan ook in het onderwerp en krijg een realistisch beeld over drugsgebruik van jongeren/jongvolwassenen.

Hoe kan het dat mijn kind zomaar een pilletje slikt?

Bekijk hiernaast de video van het puperbrein:

Ouders weten wat er speelt

Waarom zouden pubers de mening van hun ouders over drugsgebruik serieus nemen, als hun ouders daar zelf niets vanaf weten? Ouders die weten wat de risico’s van drugs zijn, maar ook begrijpen waarom drugsgebruik aantrekkelijk is, komen verder in het gesprek. Op deze site staat veel informatie. Daarnaast is er nog een andere belangrijke bron van informatie: je zoon of dochter. Hoe denken zij over drugsgebruik en wat leeft er in hun wereld? Stel open vragen, zonder vooroordelen of verwijten.

Kinderen weten wat ze willen

Kinderen zelf laten nadenken over wat gezond en veilig is, is een belangrijke eerste stap. Wat zien en horen ze in hun omgeving en wat vinden ze daarvan? De tweede stap is om jouw eigen gedachten te benoemen. Met een duidelijke norm over wat je wel of niet acceptabel vindt, help je jouw kind om keuzes te maken. “Het mag niet van mijn ouders” is ook een argument. Het is echter alleen een zinvol argument als jouw kind ook begrijpt waarom je die norm stelt en er een verband is met wat jij en je kinderen weten over drugs.

Blijf in gesprek

Als ouder kun je schrikken als je erachter komt dat je kind drugs gebruikt. De bezorgdheid en boosheid die daarbij kom kijken, is begrijpelijk. Helaas leidt het maar zelden tot het voeren van een goed gesprek.

Als jouw kind ondanks alle goede voornemens toch drugs gebruikt, dan is het belangrijk om daar samen over te kunnen praten. Iedereen maakt fouten en groepsdruk is voor jongeren moeilijk te weerstaan. Ouders die in gesprek blijven, komen verder. Vraag eerst naar de ervaringen van het gebruik, zowel positief als negatief, praat daarna pas over de afspraken die eerder waren gemaakt en consequenties.

Op welke leeftijd beginnen jongeren met experimenteren?

Jongeren komen al vroeg in aanraking met drugs. Kinderen in groep acht van de basisschool hebben vaak al veel gehoord en gezien, maar gebruiken zelf niet. Sommige kinderen beginnen al op hun veertiende te experimenteren. Zo’n tien procent van de jongeren tussen twaalf en zestien jaar heeft wel eens lachgas of cannabis gebruikt. Andere middelen komen minder vaak voor.

Er is voor ouders een geruststellende gedachte: acht op de tien experimenterende jongeren stopt uit zichzelf weer met gebruik.

Hoe komen kinderen aan drugs?

Het komt voor dat kinderen die op het voortgezet onderwijs zitten drugs aangeboden krijgen van leeftijdsgenoten. Die leeftijdsgenoten hebben dan weer banden met dealers. Soms verloopt drugshandel op plekken waar weinig toezicht is. Meestal spreken dealer en klant iets af via social media en worden de drugs thuisbezorgd.

Dealen en werven van jongeren als bezorger

Er zijn grote drugsdealers, bekend van tv, maar er zijn ook hele kleine. Iemand die even een pakje wegbrengt zonder dat hij weet wat er in zit, wordt op die manier ook in de drugshandel betrokken. Erin betrokken raken, is gemakkelijker dan eruit stappen.

Wat je als ouders over XTC moet weten

De kosten van drugs

Sommige drugs zijn zo goedkoop dat kinderen die middelen gemakkelijk kunnen betalen. Andere middelen zijn veel duurder. Net als bij alcohol hangt het ook af van waar en wanneer drugs worden gekocht.

  • Een flesje bier kost in de supermarkt ongeveer €0,70.
  • In een restaurant kost een glas pils gemiddeld €3,-.
  • Een ballonnetje met lachgas in de horeca zit in dezelfde prijsklasse.
  • Een tank met lachgas waar je 250 ballonnen mee vult wordt in Nijkerk bezorgd voor €40,-. Dat is nog geen 20 cent per ballon.
  • Voor XTC, amfetamine en cannabis ben je rond €5,- per keer kwijt.
  • Cocaïne kost €50,- per gram.

Hoe herken je drugs en gebruik?

Voor ouders die zich afvragen hoe bepaalde drugs eruit zien en wat kenmerkend is voor het gebruik, hebben we enkele veelvoorkomende drugs op een rij gezet. De verschillende middelen bevatten duidelijke afbeeldingen en informatie:

Meer informatie

Op de website drugsinfo.nl vindt u praktische tips:
https://www.drugsinfo.nl/opvoeding

Kijk op deze pagina wat er in Nijkerk te koop is aan drugs.

Twijfels of heb je vragen?

Bel dan (033) 247 22 22 of stuur een appje naar de mensen in Nijkerk die er dagelijks mee bezig zijn.

Hulp nodig voor jezelf of voor iemand anders?

Neem  contact op of stuur direct een bericht, we helpen je graag verder.

Contact opnemen met een hulpverlener

Heb je vragen? In Nijkerk zijn er professionals die je gratis en zonder verplichtingen verder kunnen helpen. Bekijk onze teamleden: