Alcohol en ouders

Zien drinken doet drinken

Opvoeding over alcoholgebruik begint al op jonge leeftijd van kinderen. Jonge kinderen kunnen beseffen dat ouders af en toe alcohol  drinken. Verder leggen sommige kinderen de verbinding tussen alcohol en ontspanning, vrije tijd en/of feest. Dat maakt het ook zo lastig om oudere kinderen, bijvoorbeeld pubers, duidelijk te maken dat een feestje zonder alcohol ook leuk kan zijn en dat ontspanning zonder drank ook heel goed mogelijk is.

Samen afspraken maken

Goede afspraken maken met je kind helpt. Recent onderzoek onder 23-jarigen wijst uit dat jongvolwassen die in hun pubertijd ouders hadden met strenge regels over alcoholgebruik, minder alcohol drinken op latere leeftijd. Jongvolwassenen met ouders die ‘makkelijk’ waren op dat gebied, drinken meer alcohol.

Voor afspraken heb je van beide partijen begrip en inzet nodig. Als ouder kan je alleen afspraken maken met je kinderen als zij ook weten en voelen dat jij hun leefwereld begrijpt. Het advies is om (open) vragen te stellen.  Waar komen zij? Wat doen hun leeftijdsgenoten? Wat weet jouw kind van alcohol? En wat weet je als ouder er zelf precies van?

Concrete afspraken werken beter dan alleen zeggen wat je gaat proberen. Bovendien is de afspraak ‘nul biertjes/nix’ beter te begrijpen en te controleren, dan ‘hooguit ééntje’.

Alcoholgebruik onder jongeren is gedaald

Jongeren tussen de 12 en 16 jaar oud zijn in de afgelopen 20 jaar minder gaan drinken. Uit het onderzoek komt naar voren dat ouders invloed hebben op het drinkgedrag van hun kinderen.

De tabel hieronder geeft de dalende lijn weer over de leeftijdsgroep 12-16 jaar over de periode van 1999 tot 2019.

Nadelen van alcoholgebruik

Recent medisch onderzoek laat de volgende nadelen van alcohol zien:

 • Wie op jonge leeftijd regelmatig veel en vaak alcohol drinkt, heeft op latere leeftijd een grote kans om verslaafd te raken aan alcohol.
 • Overmatig alcoholgebruik remt de groei van de hersenen tot wel 10%, hersenen groeien tot het 24e levensjaar.
 • Op termijn kan alcohol leiden tot dementie en de ziekte van Korsakov.
 • Alcoholgebruik zorgt voor overgewicht en diabetes.
 • 5% van de sterfgevallen door kanker wereldwijd komt door alcoholgebruik.
 • Alcoholvergiftiging onder jongeren komt vaker voor dan vroeger. Jaarlijks komen er zo’n 1.000 jongeren in het ziekenhuis terecht met een alcoholvergiftiging. Wie daardoor langdurig in coma ligt, kan een heel schoolniveau naar beneden gaan.
 • 90% van de mensen die te veel alcohol drinken, krijgt te maken met leververvetting. 10% van de zware drinkers krijgt hierdoor levercirrose. Wie dan niet stopt met drinken, gaat dood.
 • De helft van alle patiënten van de verslavingszorg is alcoholist.

  Alcohol en de wet

   

  In de openbare ruimte

  Jongeren mogen in openbare ruimtes zoals een café alcohol drinken als ze 18 jaar of ouder zijn. Ze mogen vanaf die leeftijd ook alcohol kopen. Zowel de jongere als de verkopende winkel of horecagelegenheid kan een boete krijgen als de regel wordt overtreden.

  Volwassenen die een alcoholisch drankje kopen voor iemand onder de 18 jaar zijn ook strafbaar.

  Thuis

  In principe mogen ouders in huiselijk kring alcohol schenken aan jongeren onder de 18 jaar. Maar ze zijn wel aansprakelijk voor de gevolgen. In 2016 liep een meisje van 14 jaar een alcoholvergiftiging op tijdens een feestje van een vriendin. De moeder van dit meisje stelde de ouders van deze vriendin aansprakelijk. De rechter gaf haar gelijk. Door deze uitspraak is duidelijk geworden dat ouders aansprakelijk zijn voor alcoholgebruik en verantwoordelijk worden gehouden voor de gevolgen voor minderjarigen. Dat geldt zelfs als de ouders niet thuis zijn terwijl zij (stiekem) een feestje geven met alcohol.

  Tips over alternatieven en een gezonde leefstijl

  Bewegen is goed voor je

  Bewegen is goed voor je

  Dat bewegen goed voor je is weet iedereen wel, maar waarom voel je nu zo lekker en fit na actieve beweging? Stoffen die je aanmaakt tijdens het sporten Je maakt bepaalde stoffen aan in je lichaam tijdens het sporten of actief bewegen, onder ander deze stoffen (bron:...

  Bestel eens een mocktail

  Bestel eens een mocktail

  Een mocktail is net zo lekker als een cocktail Of het nu in je eigen tuin is of op een wit strand onder de palmbomen, als je de zon op je huid voelt (niet te lang natuurlijk en goed insmeren), of tijdens de feestdagen. Het is heerlijk om een cocktail in je hand te...

  Lekker de natuur in

  Lekker de natuur in

  Wandelen is goed voor je lijf en je geest, even alles vergeten of juist even alles op een rij zetten in de frisse buitenlucht. De natuur geeft energie Vele studies tonen aan dat de natuur een positieve invloed heeft op mensen, zowel fysiek als mentaal. De natuur helpt...

  Hulp nodig voor jezelf of voor iemand anders?

  Neem  contact op of stuur direct een bericht, we helpen je graag verder.

  Contact opnemen met een hulpverlener

  Heb je vragen? In Nijkerk zijn er professionals die je gratis en zonder verplichtingen verder kunnen helpen. Bekijk onze teamleden: