Opgroeien in een Kansrijke Omgeving (OKO)
De gemeente Nijkerk heeft zich verbonden aan het programma Opgroeien in een Kansrijke Omgeving (OKO), waarin ouders, jongeren en professionals samenwerken aan een omgeving waarin jongeren goed gedijen.
Het uitgangspunt hierbij is: Wie tevreden is met zijn of haar leven, tegenslagen de baas kan, goede vrijetijdsbesteding heeft en plannen heeft voor de toekomst, is minder gevoelig voor verslavende middelen.
IJsland
Het idee van OKO komt van IJsland. Twintig jaar geleden was 50% van de jongeren van zestien jaar in de afgelopen maand dronken geweest. Tegenwoordig is nog minder dan 4 % dronken geweest. Dat is een enorm verschil. IJsland heeft met een samenspel van verschillende maatregelen een positief klimaat geschapen voor jongeren. OKO wordt de Nederlandse variant hiervan.
Succes factoren
Op IJsland bleek dat een aantal factoren belangrijk waren:
- De verkrijgbaarheid van alcohol is fors verminderd (alcohol uit de supermarkt).
- Ouders hebben tijd voor hun kinderen en ondernemen activiteiten met hen.
- Jongeren tot en met zestien jaar zijn na half tien ’s avonds niet meer op straat.
- Voor jongeren zijn er voldoende prikkelende activiteiten.
- Ouders werken samen met overheid en andere ouders aan de opvoeding.
- Overheid en professionals weten wat er speelt onder jongeren. Door goed onderzoek onder jongeren weten overheid, professionals en ouders wat jongeren nodig hebben.
Start in Nijkerk
In Nijkerk wordt eerst gestart met een onderzoek onder jongeren van 14 tot 16 jaar om te kijken waar ze hun tijd aan besteden, waar ze zorgen over hebben, welke middelen ze gebruiken en nog veel meer. Aan de hand van die gegevens gaan overheid, professionals en ouders concrete stappen zetten om te zorgen dat jongeren positieve levensverwachting hebben en minder de neiging hebben om tabak, alcohol of drugs te gebruiken.
OKO is geen methode om op korte termijn snelle resultaten te behalen. Het is een langetermijnstrategie die voor blijvende verandering moet gaan zorgen. Op deze site kun je de ontwikkelingen van dit project volgen.

Vragen over OKO?
Neem contact met ons op.