“Wanneer gaat er meer kapot dan je lief is?”

Tosca Schoenmakers is in het sociaal team het aanspreekpunt voor volwassenen die door overmatig middelengebruik problemen tegen komen. Die problemen komen volgens Tosca vaak boven tafel als mensen door schulden, gezondheidsproblemen of depressie vastlopen. Zij is op zoek naar een antwoord op de vraag hoe inwoners van Nijkerk en professionals de gesprekken over verslavingen eerder op gang krijgen.

Eenzame ouderen

Tosca: “Als mensen ouder worden dan kan hun netwerk verdwijnen. Als hun partner is overleden en de kinderen ver weg wonen, kunnen mensen zich eenzaam gaan voelen. Ouderen blijven tegenwoordig ook langer alleen wonen. En soms is er weinig meer om naar uit te kijken. Hoe kun je dan je leven nog ten volle leven? Nare gedachten en gevoelens hebben vierentwintig uur de kans om op te duiken.”

Alcohol kan die gevoelens tijdelijk dempen. En vooral als kwetsbare mensen alleen wonen kan een prettige gewoonte langzaam uitgroeien naar verslaafd gedrag. Het aantal vijfenvijftigplussers dat zich in het ziekenhuis meldt met verwondingen als gevolg van alcoholgebruik is in de afgelopen tien jaar in Nederland verdrievoudigd. De zorgen van Tosca en andere hulpverleners zijn dus niet uit de lucht gegrepen. De gedachte “gun die oudjes nu hun plezier” is een prima gedachte, maar als een gebroken heup het uiteindelijke resultaat is, dan was de balans in plezier en gezondheid achteraf gezien niet helemaal goed.

Ga zonder oordeel het gesprek aan

“Over roken kunnen we tegenwoordig gemakkelijk praten. Mensen zeggen gemakkelijk dat ze verslaafd zijn aan roken en er is ook niemand die dan heel bezorgd gaat kijken. Met alcohol is dat anders. De sociale gevolgen van alcoholgebruik zijn een stuk groter. Overmatig alcoholgebruik kan leiden tot ontslag, schulden en echtscheiding. Dat kan allemaal in beeld komen als je over je alcoholgebruik gaat praten. De neiging om het gesprek over alcoholgebruik uit de weg te gaan is dan ook heel begrijpelijk. Als je dat inziet, dan is het ook gemakkelijker om zonder oordeel met iemand te spreken.”

Wat kun jij doen?

Tosca Schoenmakers: “We weten dat oplopende spanningen ergens naar buiten moeten. In gesprek zijn, en zorgen dat mensen de kans krijgen om hun eigen sores te bespreken, is essentieel. Dat veel dingen beter zouden kunnen, dat weet iemand die het moeilijk heeft zelf ook wel. Oordelen over drinkgedrag en drugsgebruik, zijn er al genoeg, dat helpt dus niet. Als ik begin bij wat iemand zelf nodig heeft en vervolgens met die persoon kijk wat hem of haar belemmert in die behoeftes, dan komen we vanzelf bij de oplossingen terecht.”

Even Tosca bellen

“Gelukkig zien we ook steeds vaker dat mensen zichzelf melden met een vraag. Vorige week had een jongeman via de website www.alcoholendrugsnijkerk.nl mijn nummer gevonden. Hij liep vast in zijn drugsgebruik. Ik hoorde meteen zijn enorme wil om daarvan af te komen. Ik ben begonnen om met hem mee te kijken naar zijn plannen voor de toekomst en welke stappen daar als eerste voor nodig zijn. Dat geeft niet alleen hem moed, maar mij ook. Waar een wil is, is een weg en dat is altijd je eigen weg.”

Bekijk de contactgegevens van Tosca bij de specialisten op de pagina Hulp in Nijkerk.