Gokken en ouders

Informatie voor ouders over kinderen en gokken

Sinds oktober 2021 heeft de Nederlandse overheid een aantal gokwebsites een licentie gegeven. Dat betekent dat volwassenen maar ook jongeren online kunnen gokken vanuit hun slaapkamer.

Ook zie je meer reclames over online gokken. Sinds juni 2022 is een toename geconstateerd van problemen met gokken.
Verslavingsinstellingen verwachten een enorme groei van gokverslaafden onder o.a. jongeren.
Daarom een pleidooi om ook gokken met jongeren te bespreken.

Moeilijk waar te nemen

Problematisch gokgedrag heeft niet direct fysieke gevolgen. Het online gokken hoeft ook geen uren te duren om toch flinke problemen op te leveren. Gokverslaving en problematisch gokken komen dan ook vaak heel laat in beeld. Meestal is er dan al veel schade aangericht, zowel financieel als mentaal.

Signalen van problematisch gokken

Wie kijkt naar het gedrag en de bankrekening van een kind dat overmatig gokt, kan het volgende zien.

Er is een obsessie om geld te verdienen. Er verdwijnt regelmatig veel geld waar geen goede verklaring voor is. Je kind liegt over geld en reageert geïrriteerd als je er naar vraagt. Een jongere die problematisch gokt heeft stress waar geen goede verklaring voor is. Dit leidt tot ruzie en spanningen in het gezin. Daarnaast isoleert een gokker zich.

6 Tips om gokproblemen te voorkomen

  1. Geef zelf het goede voorbeeld.
  2. Zorg dat je weet waar je kind zijn of haar geld aan uitgeeft.
  3. Zorg dat je kind geen geld leent of uitleent om gokken mogelijk te maken.
  4. Kijk naar het internetgedrag van je kind.
  5. Stel zo nodig een filter in voor goksites.
  6. Bespreek de voor- en nadelen van gokken en bespreek de winstkansen.

Verdien je geld met gokken?

Jongeren denken soms dat er geld te verdienen is met gokken. De organisatie die het gokken organiseert, doet dat om geld te verdienen. Als je vaak gokt verlies je uiteindelijk geld. Als je een keer een groot bedrag wint, dan betaal je 29% kansspelbelasting. Dus de enige die geld verdient aan het gokken is het online casino!

Tips als je kind overmatig gokt of verslaafd is

Tips over alternatieven en een gezonde leefstijl

Bewegen is goed voor je

Bewegen is goed voor je

Dat bewegen goed voor je is weet iedereen wel, maar waarom voel je nu zo lekker en fit na actieve beweging? Stoffen die je aanmaakt tijdens het sporten Je maakt bepaalde stoffen aan in je lichaam tijdens het sporten of actief bewegen, onder ander deze stoffen (bron:...

Bestel eens een mocktail

Bestel eens een mocktail

Een mocktail is net zo lekker als een cocktail Of het nu in je eigen tuin is of op een wit strand onder de palmbomen, als je de zon op je huid voelt (niet te lang natuurlijk en goed insmeren), of tijdens de feestdagen. Het is heerlijk om een cocktail in je hand te...

Lekker de natuur in

Lekker de natuur in

Wandelen is goed voor je lijf en je geest, even alles vergeten of juist even alles op een rij zetten in de frisse buitenlucht. De natuur geeft energie Vele studies tonen aan dat de natuur een positieve invloed heeft op mensen, zowel fysiek als mentaal. De natuur helpt...

Hulp nodig voor jezelf of voor iemand anders?

Neem  contact op of stuur direct een bericht, we helpen je graag verder.

Contact opnemen met een hulpverlener

Heb je vragen? In Nijkerk zijn er professionals die je gratis en zonder verplichtingen verder kunnen helpen. Bekijk onze teamleden: