Drugs en volwassenen
Informatie over drugs voor volwassenen
Drugs zijn stoffen die je kunt innemen om het bewustzijn te beïnvloeden zonder dat het medisch nodig is. Het beïnvloeden van je gedrag en bewustzijn kan op verschillende manieren:
- Sommige middelen geven veel energie;
- Andere middelen werken juist verdovend en ontspannend;
- Weer andere middelen zorgen dat gebruikers gaan dromen of zelfs hallucineren;
- Sommige middelen zijn zowel verdovend als hallucinerend.
Hieronder een lijstje met verschillende drugssoorten. De drugs waarvan we weten dat ze regelmatig worden gebruikt in Nijkerk zijn gekleurd.

Stimulerend
Cocaïne
XTC
3MMC
Speed/Amfetamine
Crystal Meth
Verdovend
Lachgas
Alcohol
Ketamine
GHB
Benzodiazepines (slaapmiddelen)
Hallucinerend
Cannabis(hasj/wiet)
Paddo’s
LSD
Ayahuasca
2CB
Veilig of gevaarlijk
Het feit dat de meeste middelen in Nederland bij wet verboden zijn, geeft al aan dat er risico’s zitten aan het middelengebruik.
Toch gebruiken honderdduizenden Nederlanders cocaïne, wiet of xtc. De meesten van hen overleven dat. Hoe riskant deze middelen zijn voor jou, is van veel factoren afhankelijk. Verderop op deze pagina geven we meer uitleg.
Drugs of medicijn
Van de bovenstaande middelen is een deel ooit als medicijn gebruikt, zoals GHB, cocaïne, LSD en alcohol. Bij onder andere GHB en cocaïne bleken de risico’s te groot. Ze worden daarom niet meer als medicijn gebruikt.
Andere middelen wordt nog steeds gebruikt in de geneeskunde, zoals MDMA, ketamine, lachgas, benzodiazepines (slaapmiddelen), amfetamine (Ritalin) en cannabis. Al deze middelen worden voorgeschreven door een arts en worden uitgereikt door een apotheek. Zo weet de patiënt zeker dat hij/zij de zuivere stof binnenkrijgt en dat de dosering klopt.
Zonder arts en apotheker is de dosering moeilijk, omdat je geen bijsluiter hebt waarop je ziet wat je precies slikt. Bovendien zijn drugs vaak vervuild en zonder begeleiding in dosering kan het gebruik steeds verder oplopen, met het risico op verslaving.
Verboden of toegestaan
Nederland kent verschillende wetten om middelengebruik te reguleren.
- Geneesmiddelenwet: producten die alleen onder toezicht mogen worden geproduceerd en geconsumeerd.
- Alcoholwet: alcoholgebruik en alcoholverkoop is toegestaan onder voorwaarden (o.a. leeftijd en vergunningen).
- Opiumwet: een lange lijst met middelen die helemaal niet mogen worden geproduceerd of verhandeld en een korte lijst met middelen die onder voorwaarden gedoogd worden.
Ondertussen verschijnen er steeds nieuwe psychoactieve stoffen en drugsvormen. Omdat deze stoffen meestal net zoveel schade aanrichten als de stoffen die al verboden zijn, werkt de overheid aan een nieuwe wet die in één keer al deze stoffen en varianten verbiedt. Tot deze wet er is, blijft het opletten. Het feit dat stoffen nog niet verboden zijn, betekent niet dat gebruik veilig is.
Plezier maken of minder stress voelen
Wie drugs gebruikt om problemen tijdelijk weg te drukken, heeft een veel grotere kans om verslaafd te raken. De problemen worden niet opgelost, ze worden door drugsgebruik eerder versterkt. Hierdoor is de behoefte aan meer drugsgebruik steeds groter.
Kans op verslaving
Waarom raakt de één wel verslaafd en de ander niet? Vaak is het een optelsom van aanleg en omstandigheden.
Iemand die bijvoorbeeld een verslaafde (voor)ouder heeft, weinig zelfvertrouwen bezit, net gescheiden is of in een omgeving zit waar veel drugs worden gebruikt, heeft een grotere kans om verslaafd te raken. Onder jongvolwassenen zien we dat de frequentie van drugsgebruik in de weekenden steeds meer wordt. Voor sommigen blijft het een paar keer per jaar bij een pilletje tijdens een festival. Anderen vinden die ervaring zo fantastisch dat ze ook drugs gebruiken tijdens ‘gewone’ stapavondjes. Als het niet meer lukt om uit te gaan zonder het gebruik van drugs en/of je gaat telkens zwaardere en een hogere dosering van middelen nemen, is dit een duidelijk signaal dat je gebruik uit de hand begint te lopen. Praat hierover met iemand die je vertrouwt.
Tips
- Gebruik geen drugs als je gezond wilt blijven. Veilig drugsgebruik bestaat niet.
- Als je drugs gebruikt, zorg dat je weet wat je inneemt. Laat je drugs testen.
- Lees eerst wat het middel doet en wat de bijwerkingen zijn, voordat je gebruikt.
- Zorg dat je niet alleen bent als je gebruikt.
- Gebruik geen drugs als je niet lekker in je vel zit.
- Gebruik nooit drugs om rotgevoelens en gedachten even te vergeten.
- Houd bij wat je gebruikt en hoe vaak.
- Check regelmatig of je ontwenningsklachten hebt.
- Test regelmatig of je niet teveel gebruikt > link naar test
- Vraag hulp als je gebruik uit de hand lijkt te lopen. >link naar hulp pagina’s
- Luister naar je vrienden, familie en collega’s. Van buitenaf zien zij vaak eerder wat er gaande is dan jij die het van binnenuit beleeft.
Meer over drugs
Tips over alternatieven en een gezonde leefstijl
Bewegen is goed voor je
Dat bewegen goed voor je is weet iedereen wel, maar waarom voel je nu zo lekker en fit na actieve beweging? Stoffen die je aanmaakt tijdens het sporten Je maakt bepaalde stoffen aan in je lichaam tijdens het sporten of actief bewegen, onder ander deze stoffen (bron:...
Bestel eens een mocktail
Een mocktail is net zo lekker als een cocktail Of het nu in je eigen tuin is of op een wit strand onder de palmbomen, als je de zon op je huid voelt (niet te lang natuurlijk en goed insmeren), of tijdens de feestdagen. Het is heerlijk om een cocktail in je hand te...
Lekker de natuur in
Wandelen is goed voor je lijf en je geest, even alles vergeten of juist even alles op een rij zetten in de frisse buitenlucht. De natuur geeft energie Vele studies tonen aan dat de natuur een positieve invloed heeft op mensen, zowel fysiek als mentaal. De natuur helpt...
Hulp nodig voor jezelf of voor iemand anders?
Neem contact op of stuur direct een bericht, we helpen je graag verder.
Contact opnemen met een hulpverlener
Heb je vragen? In Nijkerk zijn er professionals die je gratis en zonder verplichtingen verder kunnen helpen. Bekijk onze teamleden: