Gamen en volwassenen
Als gamen geen spelletje meer is
Er worden steeds meer mensen behandeld die een gameverslaving hebben. Dat geeft al aan dat gamen niet voor iedereen een vrijblijvend spelletje is. De computerspelindustrie werkt aan games met steeds nieuwe triggers om door te spelen. Als jij daar gevoelig voor bent, dan loop je de kans dat je meer speelt dan je eigenlijk zou willen. Je virtuele wereld trekt dan steeds meer aan je. In de echte wereld krijg je het steeds moeilijker. Iedereen heeft zijn eigen moment en eigen manier om dit gedrag bij te sturen. Hoe pak jij dit aan?
Wat zijn zorgelijke signalen
Gamen kan langzaam de controle over jouw leven overnemen. Je merkt het eerst bijna niet. Maar na verloop van tijd ben je, ook als je niet speelt, bezig met gamen. Je wordt onrustig en geïrriteerd als je niet kunt gamen. Als iemand je stoort bij het gamen, wordt je boos. Ook als je zelf besluit om te gaan gamen, lukt het je niet om eerder te stoppen.
Als je dat gedrag wat langer volhoudt, raak je vrienden kwijt. Je gaat je eenzaam voelen. Je slaapt korter en slechter. Je gaat maaltijden overslaan. Je plezier en je resultaten bij je studie of op je werk worden minder, je hebt er te weinig aandacht voor. Je gezin of relatie gaat er onder lijden. Langzaam krijg je klachten aan je rug, nek, polsen en ogen, maar je verbijt de pijn en gaat door.
Het gewone leven is niet meer zo leuk, gamen wordt zo een uitvlucht. Omdat je er middenin zit is dat voor jouzelf moeilijk te zien. Dus als anderen er iets over zeggen, wees dan een beetje nieuwsgierig. Ze hebben niet altijd gelijk, maar soms wel.
Tips
✓ Een limiet is gezond
Hoe lang en hoe vaak per dag speel je?
Hoe zorg je dat je ook echt stopt als je limiet bereikt is?
Wie mag jou aanspreken als je toch doorgaat?
✓ Blijf in beweging
Uren in dezelfde houding zitten gamen kan zorgen voor blessures en overgewicht.
✓ Stel prioriteiten
Zorg dat de dingen die je moet doen eerst af zijn voordat je gaat gamen.
✓ Blijf je vrienden in het echt ontmoeten
Online vrienden kunnen heel leuk zijn, maar mensen die je echt ontmoet betekenen meer. Daar kun je echt op bouwen. Maak hier tijd voor.
Meer over gamen
Tips over alternatieven en een gezonde leefstijl
Bewegen is goed voor je
Dat bewegen goed voor je is weet iedereen wel, maar waarom voel je nu zo lekker en fit na actieve beweging? Stoffen die je aanmaakt tijdens het sporten Je maakt bepaalde stoffen aan in je lichaam tijdens het sporten of actief bewegen, onder ander deze stoffen (bron:...
Bestel eens een mocktail
Een mocktail is net zo lekker als een cocktail Of het nu in je eigen tuin is of op een wit strand onder de palmbomen, als je de zon op je huid voelt (niet te lang natuurlijk en goed insmeren), of tijdens de feestdagen. Het is heerlijk om een cocktail in je hand te...
Lekker de natuur in
Wandelen is goed voor je lijf en je geest, even alles vergeten of juist even alles op een rij zetten in de frisse buitenlucht. De natuur geeft energie Vele studies tonen aan dat de natuur een positieve invloed heeft op mensen, zowel fysiek als mentaal. De natuur helpt...
Hulp nodig voor jezelf of voor iemand anders?
Neem contact op of stuur direct een bericht, we helpen je graag verder.
Contact opnemen met een hulpverlener
Heb je vragen? In Nijkerk zijn er professionals die je gratis en zonder verplichtingen verder kunnen helpen. Bekijk onze teamleden: