Middelengebruik in Nijkerk

Drugsgebruik lijkt steeds normaler te worden in Nijkerk. Daarin is Nijkerk geen uitzondering. Het gebruik op het platteland en in de kleinere steden is vergelijkbaar met het gebruik in de grote steden van de Randstad.

Alcohol en tabak zijn landelijk legaal verkrijgbaar vanaf 18 jaar. Ze lijken daardoor wat onschuldiger dan andere verslavende middelen. Samen zorgen deze middelen echter voor veruit de meeste (gezondheids-) schade.

Alcohol en tabak staan niet voor niets in de top 10 lijst met meest verslavende middelen. Zowel lichamelijk als geestelijk verslavend. Het zijn middelen waar je heel moeilijk vanaf komt als je eenmaal (ernstig) verslaafd bent.

Animatie over hoe een verslaving werkt

Welke drugs zien we lokaal het meest?

In Nijkerk zien we vooral het gebruik van cannabis (wiet/hasj), cocaïne, lachgas en XTC. Cocaïne en XTC worden vooral gebruikt in het uitgaansleven. Cannabis wordt met name thuis gebruikt of door jongeren op straat. Lachgas komt zowel voor in de horeca als op straat.

Het bredere aanbod

Drugsgebruikers wisselen online ervaringen uit met andere gebruikers. Nieuwe middelen of nieuwe samenstellingen vliegen wereldwijd razendsnel over het internet. De nieuwsgierigheid naar nieuwe middelen is groter dan vroeger. De online drugshandel kent een breed aanbod van verschillende middelen. Ketamine, 3-MMC, paddo’s, amfetamine en LSD worden in Nijkerk ook regelmatig gebruikt. Daarnaast zijn er steeds nieuwe stoffen waarmee mensen experimenteren.

Hoe herken je gebruik?

Omdat de genoemde middelen onderling allemaal erg verschillen, is het vaak niet eenvoudig om drugsgebruik te herkennen. Hieronder omschrijven we de middelen stuk voor stuk op specifieke kenmerken en risico’s in het gebruik. Per drugssoort vind je specifieke signalen. Hiernaast staat een opsomming met signalen die kunen wijzen op overmatig drugsgebruik.

Signalen

  • Gebruikers halen regelmatig geld van de rekening zonder dat daar een redelijke verklaring voor is.
  • Gedrag verandert plotseling.
  • Ineens andere vrienden of kennissen.
  • Kleren worden netjes opgeruimd.
  • Kleding heeft een vreemd luchtje.

Deze signalen kunnen echter ook andere oorzaken hebben.

Dealen

Dealen (handel) van drugs is strafbaar. Dealen geeft vaak overlast in de buurt. Omdat er vaak veel geld is gemoeid met dealen, gebruiken de dealers soms geweld. De toename van geweld rondom dealen is landelijk een groot probleem. Heb je een vermoeden van drugsdealen, dan is Meld Misdaad Anoniem een veilige plek om je zorgen te delen. Jouw melding is en blijft anoniem! Je bent nooit te achterhalen als diegene die het (vermoeden van) dealen heeft aangekaart.

Hoe herken je drugs en het gebruik?

Naast bovengenoemde middelen duiken steeds weer nieuwe middelen op.
Kijk voor de meest actuele informatie over nieuwe middelen op drugsinfoteam.nl