Socials en volwassenen
Social media en verslaving
Naast voordelen zitten er ook nadelen aan het gebruik van social media. Denk aan online pesten. Het verspreiden van naaktfoto’s. Nepnieuws, enzovoort. Op deze site kijken we alleen naar verslaving. Zoek je informatie over andere voor- en nadelen van social media? Kijk dan op: https://www.mediawijsheid.nl/sociale-media.
Blijf de baas over je beeldscherm
Social media is er altijd. Het is gemaakt om steeds opnieuw jouw aandacht te vragen. Terwijl jij zit te praten met vriendinnen, tijdens je werk of als je al in bed ligt. Instagram, Tiktok, Twitter, Snapchat, Whatsapp en alle andere social media proberen jou zolang mogelijk online te houden.
Wie gevoelig is voor al die verleiders, doet er goed aan om limieten in te stellen.

Tekenen van verslaving
We noemen niet iedereen die vaak op social media zit ‘verslaafd’. Herken jij meer dan 3 van de onderstaande tekenen bij jezelf? Dan is het een goed moment om te kijken hoe je aan de slag gaat om je socialemediagebruik te minderen.
Je merkt het bijna niet
Social media kunnen langzaam de controle over jouw leven overnemen. Omdat het langzaam gaat, merk je het zelf misschien niet. Je bent vaker online dan je eigenlijk wilt. Zodra er een berichtje binnenkomt kijk je meteen, ook als dat eigenlijk niet kan. Bijvoorbeeld tijdens vergaderingen. Of als je in de auto rijdt. Of als je in bed ligt en bijna in slaap bent gevallen. Ook op die momenten blijf je reageren. Je begint langzaam een tekort aan slaap te krijgen. Je blijft steeds aan social media denken en wordt onrustig als je even geen bereik hebt.
Anderen zien het soms eerder
Je familie en vrienden gaan klagen omdat jij steeds op je telefoon zit te kijken. Daarom ga jij stiekem berichten checken, omdat mensen anders nog meer gaan klagen. Je wordt boos als je niet op social media mag of kan of als iemand jou stoort. Op je werk hoor je dat je slechter presteert, door slaaptekort en voortdurend social media gebruik. Je ziet bijna geen vrienden meer in het echte leven.
Doe vooral je voordeel met de signalen van anderen.
Ze hebben niet altijd gelijk, maar soms wel.
7 Tips om je vrijheid te beschermen
- Houd twee weken lang bij hoeveel tijd je kwijt bent aan social media.
- Maak daarna een plan hoeveel tijd je eigenlijk wilt besteden aan social media. Maak dat plan zo concreet mogelijk.
- Plan delen van de dag waarop je niet online bent en laat dit ook aan je vrienden weten.
- Stel je telefoon zo in dat je niet voortdurend pop-ups krijgt.
- Download een app waarmee je jouw online schermtijd kan instellen.
- Maak met familie en vrienden afspraken over het gebruik van je mobiel tijdens maaltijden en gesprekken.
- Vraag anderen wat ze vinden van jouw social media gedrag, ze kunnen je verrassende informatie geven.
Vragen
Heb je vragen voor jezelf of vrienden? Ga dan in gesprek met iemand van het Sociaal Team.
Meer nieuws en informatie over social media
Tips over alternatieven en een gezonde leefstijl
Bewegen is goed voor je
Dat bewegen goed voor je is weet iedereen wel, maar waarom voel je nu zo lekker en fit na actieve beweging? Stoffen die je aanmaakt tijdens het sporten Je maakt bepaalde stoffen aan in je lichaam tijdens het sporten of actief bewegen, onder ander deze stoffen (bron:...
Bestel eens een mocktail
Een mocktail is net zo lekker als een cocktail Of het nu in je eigen tuin is of op een wit strand onder de palmbomen, als je de zon op je huid voelt (niet te lang natuurlijk en goed insmeren), of tijdens de feestdagen. Het is heerlijk om een cocktail in je hand te...
Lekker de natuur in
Wandelen is goed voor je lijf en je geest, even alles vergeten of juist even alles op een rij zetten in de frisse buitenlucht. De natuur geeft energie Vele studies tonen aan dat de natuur een positieve invloed heeft op mensen, zowel fysiek als mentaal. De natuur helpt...
Hulp nodig voor jezelf of voor iemand anders?
Neem contact op of stuur direct een bericht, we helpen je graag verder.
Contact opnemen met een hulpverlener
Heb je vragen? In Nijkerk zijn er professionals die je gratis en zonder verplichtingen verder kunnen helpen. Bekijk onze teamleden: