Hulp in de gemeente Nijkerk
Je gedrag veranderen, dat doe je zelf. Als dat niet direct lukt, kan het geen kwaad om hulp te vragen.
In de gemeente Nijkerk werken we met een Sociaal Team. Daar komen alle hulpvragen binnen. Het Sociaal Team bestaat uit een team met jeugdconsulenten en een team met Wmo-consulenten (volwassenen en ouderen). Deze consulenten bieden hulp op verschillende leefgebieden. In ieder team werken twee consulenten die gespecialiseerd zijn in het thema verslavingen, de aandachtspecialisten. Zij kunnen mensen die verslaafd zijn helpen. Of naasten advies geven. Omdat verslaving vaak samengaat met andere problemen is het fijn dat deze consulenten ook op andere gebieden meedenken. Bijvoorbeeld met schulden, relatieproblemen of opvoedingsvragen.
De aandachtspecialisten

Kristel Kreijne
Aandachtsgebied: jeugd
Bereikbaar: maandag, dinsdag & woensdagochtend
E-mail: k.kreijne@nijkerk.eu
Kristel werkt sinds eind 2014 in het team jeugd. Jarenlange ervaring in de jeugdzorg, gehandicaptenzorg en gezinsbegeleiding heeft haar een goed beeld gegeven van waar mensen tegenaan kunnen lopen. Verslaving gaat vaak samen met psychische problemen of praktische problemen thuis, op school of op het werk. Oorzaak en gevolg lopen door elkaar en lijken dan vaak een onontwarbare kluwen. Het ontwarren van die knopen begint bij de moed te hebben om te praten.
“Vertel eerst je verhaal maar eens, dat kan al flink opluchten. Dan kijken we daarna samen verder of je hulp nodig hebt en zo ja, wat dan voor jou het meest passend is.”

Lisanne Fiegen
Aandachtsgebied: jeugd
Bereikbaar: maandag, dinsdag, donderdag & vrijdag
E-mail: l.fiegen@nijkerk.eu
Lisanne is geboren en getogen in Nijkerk. Zij heeft zich tijdens haar studie verdiept in middelengebruik en verslaving. In 2021 heeft zij een opleiding tot jeugdconsulent gevolgd en sinds september 2021 werkt zij voor de gemeente Nijkerk. Daarvoor werkte zij met jongeren en in de gezinsbegeleiding.
“Het is goed om je verhaal te delen. Daarna kunnen we met elkaar kijken of en welke hulp er nodig is en past bij jou, je gezin, werk of school. Zo werken we samen aan een gelukkige toekomst.”

Jan Bijsterbosch
Aandachtsgebied: volwassenen en ouderen
Bereikbaar: maandag t/m donderdag
E-mail: j.bijsterbosch@nijkerk.eu
Jan is een oude rot in het vak, hij werkt sinds 1981 in de zorg. Jan is geboren in 1960 en heeft twee kinderen die inmiddels bij de jong volwassenen horen. Hij heeft veel gewerkt met mensen met een lichte verstandelijke beperking, zowel in de behandeling als bij de ondersteuning voor wonen en werken (jobcoach). Woonruimte en werk is voor mensen met een verslaving vaak een probleem. Voor Jan is het een uitdaging om die mensen hierbij te begeleiden.
“Als alcohol- of drugsgebruik uit de hand loopt, kunnen de spanningen flink oplopen. Dan is het goed dat er iemand meekijkt met een nuchtere blik.”

Tosca Schoenmakers
Aandachtsgebied: volwassenen en ouderen
Bereikbaar: maandag t/m donderdag
E-mail: t.schoenmakers@nijkerk.eu
Tosca werkt sinds 2021 bij de gemeente Nijkerk. Zij startte in de zorg als begeleider bij (licht) verstandelijk beperkte ouderen. Daarna werkte zij, als ambulant begeleider, met jongeren met psychische problemen. Hierdoor kwam ze in contact met de Nederlandse Vereniging voor Autisme. Ze verzorgde hier activiteiten op gebied van informatie, advies en lotgenotencontact. Autisme en verslaving was een terugkerend thema gericht op drugs, alcohol en/of gamen.
“Een verslaving is belastend voor de persoon in kwestie maar ook voor de omgeving. Graag help ik mensen met een verslaving om erger te voorkomen en uit deze situatie te komen. Ook werk ik graag mee aan informatie en advies ter voorkomen van verslaving. Immers, voorkomen is beter dan genezen.”
Organisaties waar wij mee samenwerken

Jellinek
Jellinek richt zich op volwassenen met een verslaving. Naast behandeling zowel binnen als buiten een kliniek, heeft Jellinek ook groepsbijeenkomsten o.a. voor familieleden van mensen met een verslaving.
De dichtstbijzijnde vestiging is in Amersfoort op loopafstand van het station.

Tactus
Tactus richt zich zowel op jongeren als op volwassenen met een verslaving. Tactus biedt zowel behandeling binnen als buiten een kliniek.
De dichtstbijzijnde vestiging is in Harderwijk.

Leger des Heils
Het Leger des Heils heeft een kliniek in Uchelen. Mensen met meervoudige problematiek kunnen hier terecht.
De kliniek bevindt zich in Ugchelen dicht bij Apeldoorn.

Solutions
Solutions richt zich op mensen met een verslaving. Solutions biedt behandeling binnen en buiten afkickklinieken.
De dichtstbijzijnde vestiging is in Voorthuizen.

Yes we can
Yes We Can richt zich op jongeren vanaf 13 jaar met psychische problemen of verslavingsproblemen.
Yes We Can werkt vanuit Eindhoven en Hilvarenbeek.

Forzsa
Forzsa begeleidt mensen in hun herstel. Dat kan zijn op weg naar behandeling in een kliniek, of juist bij het zwarte gat dat onstaat als mensen na behandeling weer thuis komen.
Medewerkers van Forzsa komen naar Nijkerk om met je te praten.