Gamen en ouders

Gamen, hoe blijft het een spelletje

De computerspelindustrie ontwikkelt zich razend snel. Voortdurend worden er nieuwe games op markt gebracht. De games die er in slagen om de aandacht lang vast te houden zijn de winnaars. Games zitten dus vol met verleidingen om langer te spelen en om regelmatig terug te komen. Voor sommige pubers is die verleiding niet te weerstaan.

Een goed gesprek met pubers over gamen is heel goed mogelijk. Maar weet dan waar je over praat. Speel daarom eens mee of vraag je kind waarom een game zo leuk is.

Gamen is leuk!

De meeste kinderen vinden gamen leuk. Ze worden uitgedaagd en dwalen rond in vaak prachtige creatieve omgevingen. Dit triggert vaak ook hun eigen fantasie. Het levert kinderen daarnaast ook veel computervaardigheden op. En ze ontmoeten gamers van over de hele wereld!

Teveel gamen kan riskant zijn

Vooral in de nieuwere games zitten allerlei verleiders om toch nog even door te gaan. Sommige games vragen om dagelijks onderhoud. Jongeren gamen daardoor vaker en langer dan ze van plan waren. Ook zie je in steeds meer games gokelementen terugkomen of moeten delen worden bijgekocht om op het volgende level te komen. Gamen met tegenstanders uit andere werelddelen kan het dag/nachtritme in de war sturen. School, werk, gezinsleven, vriendschappen kunnen worden verwaarloosd omdat het gamen de overhand krijgt.

Wanneer wordt gamen riskant

Op de pagina Gamen Voor Jongeren staat wanneer jongeren zich zorgen moeten maken om hun eigen gamegedrag. Als je je, aan de hand van de beschreven punten zorgen maakt om het gedrag van je kind, bekijk dan samen met je zoon of dochter die pagina en bespreek wat je samen kan doen om dit gedrag bij te sturen.

Tips

  1. Weet welke games jouw zoon of dochter speelt.
  2. Speel zelf zo nu en dan mee.
  3. Vraag niet alleen wat je kind op school heeft beleefd, maar ook welke avonturen er online waren.
  4. Maak afspraken over de momenten waarop gespeeld kan worden. Vergeet daarbij niet te vragen hoe lang een spel duurt.
  5. Zorg dat afspraken worden nagekomen.
  6. Laat een kwartier voor tijd weten dat het spel afgerond moet worden. Ouders kunnen nu eenmaal beter plannen dan pubers.
  7. Bespreek met je kind de dagindeling: school, huiswerk, andere activiteiten, maaltijden en gamen.
  8. Als het in onderling overleg niet lukt, zorg dan voor beperkingen voor toegang tot het internet.
  9. Beloon positief gedrag.
  10. Zorg zelf voor het goede voorbeeld, zit dus niet de hele dag op je telefoon of achter je laptop.

Meer informatie:

Het Trimbos Instituut heeft zich verder verdiept in de risico’s van gamen, op hun site vindt u meer informatie.

https://www.gameninfo.nl

Tips over alternatieven en een gezonde leefstijl

Bewegen is goed voor je

Bewegen is goed voor je

Dat bewegen goed voor je is weet iedereen wel, maar waarom voel je nu zo lekker en fit na actieve beweging? Stoffen die je aanmaakt tijdens het sporten Je maakt bepaalde stoffen aan in je lichaam tijdens het sporten of actief bewegen, onder ander deze stoffen (bron:...

Bestel eens een mocktail

Bestel eens een mocktail

Een mocktail is net zo lekker als een cocktail Of het nu in je eigen tuin is of op een wit strand onder de palmbomen, als je de zon op je huid voelt (niet te lang natuurlijk en goed insmeren), of tijdens de feestdagen. Het is heerlijk om een cocktail in je hand te...

Lekker de natuur in

Lekker de natuur in

Wandelen is goed voor je lijf en je geest, even alles vergeten of juist even alles op een rij zetten in de frisse buitenlucht. De natuur geeft energie Vele studies tonen aan dat de natuur een positieve invloed heeft op mensen, zowel fysiek als mentaal. De natuur helpt...

Hulp nodig voor jezelf of voor iemand anders?

Neem  contact op of stuur direct een bericht, we helpen je graag verder.

Contact opnemen met een hulpverlener

Heb je vragen? In Nijkerk zijn er professionals die je gratis en zonder verplichtingen verder kunnen helpen. Bekijk onze teamleden: