In de drugshandel en productie gaat naar schatting in Nederland per jaar zo’n 19 miljard euro om. Er zijn drugsbazen die vele miljoenen verdienen. Er zijn jongeren die in ruil voor een ijsje of een patatje een pakketje bezorgen. Ze zijn allen verbonden in dezelfde keten en gebonden aan dezelfde geheimen.

Stoppen is moeilijk

In Nijkerk komen jonge en vaak kwetsbare kinderen (al vanaf 13 jaar) soms ongemerkt het drugscircuit binnen. Ze worden gevraagd om even een pakje weg te brengen. Of ze laten bij hen thuis via de post pakjes bezorgen. Het begint als een eenmalige dienst, vervolgens worden ze regelmatig ingezet. Ze weten dan wie de dealer is en waar de pakjes heen gaan. Als ze stoppen met bezorgen en gaan praten hun ouders of de politie, dan ontstaat er een flink probleem voor de dealer. Om die reden zal die flinke druk op hen uitoefenen om niet te stoppen.

Geld en geweld

Voor jongeren is de aanblik van dure auto’s, horloges en telefoons van de dealers heel aantrekkelijk. Wat ze niet direct zien is dat er in de drugshandel veel contant geld omgaat, dealers zijn daarom vaak gewapend. Omdat er bovendien niks op papier staat, zijn er vaak misverstanden en ruzies over geld en drugs. Ripdeals, waarbij de ene dealer de ander overvalt en drugs en geld meeneemt komen voor. In Nijkerk hebben we tot nu toe nog geen doden, wel gewonden.

Tips

  • Bespreek met je kind wat de risico’s zijn van het wegbrengen van pakjes voor ‘vrienden’.
  • Wees alert als je zoon of dochter geld of een dure telefoon heeft gekregen van een vriend.
  • Als je denkt dat je kind betrokken is geraakt bij dealen, neem dan contact op met jongerenwerkers of de wijkagent. Zelfs als je kind strafbare feiten heeft gepleegd is het beter om je te melden bij de politie en te zorgen dat het stopt, dan te hopen dat het vanzelf wel overgaat.

Voorbeeld uit onze regio

Een jongeman die gestopt is met dealen krijgt een appje: “Je moeder staat de was op te hangen, je broertje speelt buiten met een trekkertje. Je hebt hen lief, dus je kan maar beter even naar buiten komen.”