Socials en jongeren

Social media en verslaving

Naast voordelen zitten er ook nadelen aan het gebruik van social media. Denk aan online pesten. Het verspreiden van naaktfoto’s. Nepnieuws, enzovoorts. Op deze site kijken we alleen naar verslaving. Zoek je informatie over andere voor- en nadelen van social media, kijk dan op: Hoezo Mediawijs.

Vrij online

Social media is er altijd. Het is gemaakt om steeds opnieuw jouw aandacht te vragen. Als je zit te praten met vriendinnen. Of terwijl je huiswerk wat aandacht nodig heeft. Of als je eigenlijk zou moeten slapen. Instagram, Tiktok, Snapchat, Whatsapp en alle andere social media proberen jou zolang mogelijk online te houden.

Als je zelf de baas wilt blijven over je schermtijd zal je bewust moeten kiezen wanneer je wel of niet online bent. Welke plannen heb jij gemaakt om hiervoor te zorgen?

Wat is dat eigenlijk, verslaafd

We noemen niet iedereen die vaak op social media zit ‘verslaafd’. We noemen iemand pas verslaafd als hij of zij iets zo vaak doet dat de rest van zijn leven er duidelijk onder lijdt. Bijvoorbeeld als iemand maaltijden overslaat. Of als iemand niet meer kan slapen door het gebruik van social media. Dus als je niet meer in staat bent om het gebruik van social media te stoppen of te minderen. Ben je daar eenmaal beland, dan is het heel moeilijk om zonder hulp weer te stoppen. Dat kan je beter proberen te voorkomen. Hieronder lees je voorbeelden van begin van verslaafd gedrag.

Social media; de baas over jouw leven

Wat merk je zelf

Social media kunnen de controle over jouw leven overnemen. Omdat het langzaam gaat, merk je het zelf misschien niet. Je bent vaker online dan je eigenlijk wilt zijn. Zodra er een berichtje binnenkomt kijk je meteen, ook als dat eigenlijk niet kan. Bijvoorbeeld als je op je fiets door de stad rijdt of in bed ligt en bijna in slaap bent gevallen. Ook dan blijf je reageren. Je begint langzaam een tekort aan slaap te krijgen. Je blijft voortdurend aan social media denken en wordt onrustig als je even geen bereik hebt.

Wat zien anderen

Je familie en vrienden klagen omdat jij steeds op je telefoon zit te kijken. Daarom ga jij stiekem berichten checken, omdat mensen anders nog meer gaan klagen. Je wordt boos als je niet op social media mag of kan. Of als iemand jou stoort. Je school laat je weten dat je slechter presteert omdat je slaaptekort hebt en voortdurend bezig bent met social media. Je ziet bijna geen vrienden meer in het echte leven.

Doe vooral je voordeel met de signalen van anderen.

Ze hebben niet altijd gelijk, maar soms wel.

7 Tips om je vrijheid te beschermen

  1. Houd twee weken lang bij hoeveel tijd je kwijt bent aan social media.
  2. Maak daarna een plan over hoeveel tijd je eigenlijk wilt besteden aan social media. Maak dat plan zo concreet mogelijk.
  3. Plan momenten van de dag in waarop je niet online bent. Laat dit ook je vrienden weten.
  4. Stel je telefoon zo in dat je niet steeds pop-ups krijgt.
  5. Download een app waarmee je jouw online schermtijd kan instellen.
  6. Maak met familie en vrienden afspraken over het gebruik van je mobiel tijdens maaltijden en gesprekken.
  7. Vraag anderen wat ze vinden van jouw social media gedrag. Ze kunnen je verrassende informatie geven.

Vragen

Heb je vragen? Praat met je vrienden, je ouders of neem contact op met iemand van het Sociaal Team.

Meer nieuws en informatie over social media

Tips over alternatieven en een gezonde leefstijl

Bewegen is goed voor je

Bewegen is goed voor je

Dat bewegen goed voor je is weet iedereen wel, maar waarom voel je nu zo lekker en fit na actieve beweging? Stoffen die je aanmaakt tijdens het sporten Je maakt bepaalde stoffen aan in je lichaam tijdens het sporten of actief bewegen, onder ander deze stoffen (bron:...

Bestel eens een mocktail

Bestel eens een mocktail

Een mocktail is net zo lekker als een cocktail Of het nu in je eigen tuin is of op een wit strand onder de palmbomen, als je de zon op je huid voelt (niet te lang natuurlijk en goed insmeren), of tijdens de feestdagen. Het is heerlijk om een cocktail in je hand te...

Lekker de natuur in

Lekker de natuur in

Wandelen is goed voor je lijf en je geest, even alles vergeten of juist even alles op een rij zetten in de frisse buitenlucht. De natuur geeft energie Vele studies tonen aan dat de natuur een positieve invloed heeft op mensen, zowel fysiek als mentaal. De natuur helpt...

Hulp nodig voor jezelf of voor iemand anders?

Neem  contact op of stuur direct een bericht, we helpen je graag verder.

Contact opnemen met een hulpverlener

Heb je vragen? In Nijkerk zijn er professionals die je gratis en zonder verplichtingen verder kunnen helpen. Bekijk onze teamleden: