Alcohol en volwassenen
Alcohol doseren
Alcohol drinken kan je doen om verschillende redenen. Soms is het gezellig, vindt het plaats met anderen of is het gebruikelijk bij een feestje. Ook zorgt het voor ontspanning, kan stress naar de achtergrond verdwijnen en wordt men wat losser in de omgang. Veel mensen zeggen dan ook niet voor niets dat het ‘gezelliger’ wordt met een beetje alcohol. Maar klopt dit allemaal wel?
Alcohol verdooft de hersenen. Bij de juiste dosering (hoeveelheid alcohol) kan dat inderdaad zorgen voor het minder voelen van stress. Mensen voelen zich minder geremd. Dat voelt voor velen prettig. Maar zorgen dat je niet te veel drinkt, lukt niet altijd. Mensen worden dan net iets te vrolijk, gaan harder praten en kunnen dingen zeggen of doen waar ze later spijt van hebben. Nog weer wat drankjes verder kan dit uitmonden in agressie of ander grensoverschrijdend gedrag. De ene dag kan je meer alcohol hebben dan de andere dag. Dit ligt bijvoorbeeld aan hoe de dag is verlopen is en hoeveel je hebt gegeten. Op deze pagina vind je praktische tips om voor jezelf de juiste hoeveelheid alcohol te vinden.

Zelftest
Drink jij of je partner teveel?
Doe de zelftest:
De nadelen van teveel alcoholgebruik
In principe maakt iedereen voor zichzelf uit wat teveel is. Dit verschilt ook per persoon. Het is afhankelijk van geslacht, lichaamsbouw en situatie. Hieronder geven we een paar gedachten mee om je eigen mening wat aan te scherpen.
Het idee dat een klein beetje alcohol goed is voor je gezondheid klopt niet. Er wordt bijvoorbeeld nog wel eens gezegd dat rode wijn goed is voor je hart en/of bloeddruk. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft ieder glas alcohol meer nadelen voor je lijf en geest dan voordelen. Regelmatig alcoholgebruik -ook bij kleine hoeveelheden- geeft meer risico op diverse soorten kanker (borst-, keel-, slokdarm-, en maagkanker) en brengt ook schade toe aan organen. Veel te veel en te vaak alcoholgebruik kan zorgen voor relatieproblemen, ontslag op het werk, schulden en meer agressie. Ook zijn er nog altijd veel verkeersongelukken door alcoholgebruik, door langzamer reageren.
Alcohol verdooft je waarnemingsvermogen. Je eigen oordeel over je gedrag na alcoholgebruik is waarschijnlijk minder betrouwbaar dan de herinneringen van mensen die nuchter waren. Neem de verhalen en signalen van anderen serieus, hoe lastig dat ook is.
Kortom wie zo min mogelijk gezondheidsrisico’s wil lopen, drinkt geen alcohol.
De vraag of jijzelf of je partner te veel drinkt, is niet zo gemakkelijk te beantwoorden. Online testjes geven inzicht, zoals deze test.
Praktische tips
Het kan gebeuren dat op sommige momenten in je leven het lastig is om niet te veel alcohol te drinken. Deze praktische suggesties kunnen helpen:
- Houd een paar weken bij hoeveel je dagelijks drinkt.
- Maak daarna een weekschema van het aantal drankjes dat je eigenlijk zou willen drinken. Bijvoorbeeld twee dagen per week zonder alcohol of alleen met mate drinken in het weekend.
- Kijk eens of je dat een paar weken vol kan houden.
- Stel daarna je schema bij.
- Je kan je ook inschrijven bij “Ik Pas”. Dan drink je een maand niet en krijg je daarbij gratis en zonder verplichtingen online ondersteuning.
Zet je alcoholgebruik op pauze
Als minderen niet op eigen kracht lukt
Hulp vragen kan en mag. Altijd en ook opnieuw. Het is belangrijk dat je de hulp zoekt die bij jou past. We geven hieronder een paar verschillende mogelijkheden.
Online
Anoniem en op afstand hulp vragen blijkt verbazend effectief. Via een website meld je jezelf aan. Je vult regelmatig vragenformulieren in over je eigen gedrag. Online kijkt er iemand mee en die geeft suggesties voor hoe je je gedrag kan veranderen. Als jij dat wil kun je via een chat of een telefoongesprek verder ingaan op vragen die je hebt. Een paar sites:
Jellinek Zelfhulp
Alcohol Onder Controle
Tactus Alcohol de baas
Zorg dichtbij huis
Zoek je het liever wat dichter bij huis, kijk dan op de pagina ‘hulp in de gemeente Nijkerk’ welke hulp er dichtbij beschikbaar is.
Zelfhulpgroepen
Bij de Anonieme Alcoholisten helpen alcoholisten elkaar om niet te veel alcohol te drinken. In Nijkerk is een groep actief. Kijk voor meer informatie op AA Nederland.
Aanmelden verslavingszorg
Je kan je aanmelden bij een instelling voor verslavingszorg. Voor volwassenen wordt dit vergoed via de ziektekostenverzekering. Nederland kent ruim 200 organisaties voor verslavingszorg. Kijk op deze pagina welke zorg het best bij je past en waar de wachttijd het kortst is. Je huisarts kan helpen en adviseren. Ook geeft de huisarts de verwijsbrief.
Meer over alcohol
Tips over alternatieven en een gezonde leefstijl
Bewegen is goed voor je
Dat bewegen goed voor je is weet iedereen wel, maar waarom voel je nu zo lekker en fit na actieve beweging? Stoffen die je aanmaakt tijdens het sporten Je maakt bepaalde stoffen aan in je lichaam tijdens het sporten of actief bewegen, onder ander deze stoffen (bron:...
Bestel eens een mocktail
Een mocktail is net zo lekker als een cocktail Of het nu in je eigen tuin is of op een wit strand onder de palmbomen, als je de zon op je huid voelt (niet te lang natuurlijk en goed insmeren), of tijdens de feestdagen. Het is heerlijk om een cocktail in je hand te...
Lekker de natuur in
Wandelen is goed voor je lijf en je geest, even alles vergeten of juist even alles op een rij zetten in de frisse buitenlucht. De natuur geeft energie Vele studies tonen aan dat de natuur een positieve invloed heeft op mensen, zowel fysiek als mentaal. De natuur helpt...
Hulp nodig voor jezelf of voor iemand anders?
Neem contact op of stuur direct een bericht, we helpen je graag verder.
Contact opnemen met een hulpverlener
Heb je vragen? In Nijkerk zijn er professionals die je gratis en zonder verplichtingen verder kunnen helpen. Bekijk onze teamleden: