Alcohol en jongeren
Wat is alcohol
Alcohol is een stof die ontstaat bij gisting van fruit of groente. Het verdooft de hersenen. In dit filmpje zie je wat het in de natuur doet als dieren overrijp fruit eten. De suikers zijn dan omgezet in alcohol. Wellicht herken je het gedrag uit dit filmpje bij mensen die dronken zijn.
Bekijk video: Wat doet alcohol met je?
Waarom de overheid waarschuwt
Er zijn twee redenen waarom de overheid alcoholgebruik wil terugdringen.
1. Nederlanders zijn in de afgelopen 50 jaar veel meer gaan drinken.
De toename van alcoholgebruik zien we terug in meer ongelukken, bijvoorbeeld in het verkeer. Ook worden meer mensen ziek van teveel alcoholgebruik. Ook raken raken meer mensen verslaafd aan alcohol. De helft van alle mensen die bij de verslavingszorg worden behandeld, is alcoholist.


2. Nieuwe wetenschappelijke inzichten
We weten nu veel meer over de invloed van alcohol op hersengroei, ontwikkeling van kanker en andere ziektes. Daarom is alcoholgebruik voor jongeren pas is toegestaan vanaf 18 jaar.
Als we alle risico’s van alcohol op een rij zetten, dan is het eigenlijk gek dat alcohol nog in de supermarkt wordt verkocht.
In het volgende plaatje zie je de hersenen van twee 15-jarige jongens die een geheugenopdracht krijgen. Links de hersenen van de jongen die geen alcohol drinkt. Rechts van de jongen die in het weekend 6 drankjes per avond drinkt. De jongen die geen alcohol, drinkt heeft veel actievere hersenen bij het testen van zijn geheugen.

Je hersenactiviteit is dus vele malen hoger als je niet drinkt!
Durf jij nee te zeggen?
Jongeren zitten vaak tussen twee vuren. Ouders verbieden alcoholgebruik en vrienden dringen juist aan om mee te drinken. Hoe los jij dat op? Het is handig om hierover na te denken voordat je op een feestje aankomt. Dan weet je wat je wilt en kun je dit zo nodig direct aangeven. Jouw keuze kun je ook vooraf bespreken met je ouders. Zij kunnen bijvoorbeeld tips geven over hoe je dit kunt aangeven en bespreken met je vrienden.
Wie op jonge leeftijd regelmatig te veel alcohol drinkt, heeft op latere leeftijd een veel grotere kans om verslaafd te zijn.
Tips
- Drink niet voor je 18e;
- Maak een plan voor hoe je nee durft te zeggen;
- Maak afspraken met je ouders;
- Wees duidelijk naar je vrienden;
- Zorg dat iedereen veilig thuiskomt;
- Als vrienden dronken worden, vraag dan tijdig hulp van volwassenen. Het geluid van een boze vader is minder erg dan de sirene van een ambulance.
De risico’s van alcohol
Alcohol kent vele risico’s, we zetten ze hieronder op een rij:
- Katers
- Ruzies en vechtpartijen
- Verkeersongelukken
- Grensoverschrijdend (seksueel) gedrag
- Slechtere resultaten op school of werk
- Dikker worden
- Slechtere conditie
- Minder mooie huid
- Alcoholvergiftiging
- Borst-, maag-, keel-, lever- en (slok-) darmkanker
- Verminderde hersenontwikkeling
- Verslaving
Alcohol en de wet
In de openbare ruimte
Jongeren mogen in openbare ruimtes zoals een café alcohol drinken als ze 18 jaar of ouder zijn. Ze mogen vanaf die leeftijd ook alcohol kopen. Zowel de jongere als de verkopende winkel of horecagelegenheid kan een boete krijgen als de regel wordt overtreden.
Volwassenen die een alcoholisch drankje kopen voor iemand onder de 18 jaar zijn ook strafbaar.
Thuis
In principe mogen ouders in huiselijk kring alcohol schenken aan jongeren onder de 18 jaar. Maar ze zijn wel aansprakelijk voor de gevolgen. In 2016 liep een meisje van 14 jaar een alcoholvergiftiging op tijdens een feestje van een vriendin. De moeder van dit meisje stelde de ouders van deze vriendin juridisch aansprakelijk. De rechter gaf haar gelijk. Door deze uitspraak is duidelijk geworden dat ouders aansprakelijk zijn voor alcoholgebruik en verantwoordelijk worden gehouden voor de gevolgen voor minderjarigen. Dat geldt zelfs als de ouders niet thuis zijn terwijl hun kinderen (stiekem) een feestje geven met alcohol.
Meer over alcohol
Tips over alternatieven en een gezonde leefstijl
Bewegen is goed voor je
Dat bewegen goed voor je is weet iedereen wel, maar waarom voel je nu zo lekker en fit na actieve beweging? Stoffen die je aanmaakt tijdens het sporten Je maakt bepaalde stoffen aan in je lichaam tijdens het sporten of actief bewegen, onder ander deze stoffen (bron:...
Bestel eens een mocktail
Een mocktail is net zo lekker als een cocktail Of het nu in je eigen tuin is of op een wit strand onder de palmbomen, als je de zon op je huid voelt (niet te lang natuurlijk en goed insmeren), of tijdens de feestdagen. Het is heerlijk om een cocktail in je hand te...
Lekker de natuur in
Wandelen is goed voor je lijf en je geest, even alles vergeten of juist even alles op een rij zetten in de frisse buitenlucht. De natuur geeft energie Vele studies tonen aan dat de natuur een positieve invloed heeft op mensen, zowel fysiek als mentaal. De natuur helpt...
Hulp nodig voor jezelf of voor iemand anders?
Neem contact op of stuur direct een bericht, we helpen je graag verder.
Contact opnemen met een hulpverlener
Heb je vragen? In Nijkerk zijn er professionals die je gratis en zonder verplichtingen verder kunnen helpen. Bekijk onze teamleden: