Verslavingsinstellingen zien dat het aantal mensen met gokverslaving flink is toegenomen sinds de Nederlandse markt open staat voor commerciële gok sites. Een verslavingsinstelling die ook Nijkerk bedient, liet weten dat het aantal gokverslaafden met 50% is toegenomen. Het gaat hier regelmatig om jonge mensen. Alle mediareclames voor gokken zijn kennelijk effectief.
Van klein begin naar grote schuld
Vijf euro inzetten op een online casino doet niet meteen alle alarmbellen afgaan. Maar wat als het een gewoonte wordt, wellicht een manier om even te ontsnappen aan de dagelijkse sleur? Gokken kan langzaam maar zeker een obsessie worden. Schulden van €20.000,– of meer zijn dan ook geen uitzondering. De maatregelen die goksites nemen om verslaving tegen te gaan, blijken in de praktijk niet erg effectief.
Dichtbij en toch onzichtbaar
Voor online gokken is slechts een telefoon, tablet of een computer nodig. Je kan het overal doen: onderweg naar huis, op het werk, op school of in de slaapkamer. Online gokken heeft geen fysieke gevolgen. Voor familie en vrienden is het dus nauwelijks waar te nemen. De vragen die bij de hulpverlening binnenkomen gaan vaak over schulden.
Wat zie je wel?
Aan sommige mensen is te merken dat ze overmatig gokken. Ze willen vaak geld lenen. Er ontstaan onverklaarbare schulden en er komt een obsessie met geld. School of werk lijdt onder de stress die ontstaat door gokken.
Wat te doen?
De eerste stap is praten, zo mogelijk samen naar bankrekeningen kijken en samen bespreken hoe het gokken kan stoppen. Daarna kunnen de opgelopen schulden kunnen worden afbetaald. Een heel effectieve manier van stoppen is inschrijven bij Cruks. Daarmee worden voor een gokker alle legale goksites voor een half jaar geblokkeerd. Wie twijfelt over een aanpak kan ook contact opnemen met de leden van gebiedsteams die gespecialiseerd zijn in verslaafd gedrag. Kijk op hulp in nijkerk voor meer informatie over deze specialisten.