Gamen en jongeren

Gepassioneerd of verslaafd

Het verschil tussen leuk gamen en verslaafd zijn, hangt niet direct samen met het aantal uren dat je speelt. Net als bij andere hobby’s, zoals voetbal, turnen of muziek maken kun je helemaal opgaan in computerspelen. Die passie hoort bij het spel.

Moderne games zijn zo gemaakt dat je steeds meer wilt gamen. Gamemakers besteden veel tijd om na te denken over hoe ze jou langer kunnen laten spelen.

Hoe zorg jij ervoor dat je het gezond houdt?
Bekijk het filmpje van professionele gamers. Zij kunnen het weten!

Wanneer moet je je zorgen maken

Gamen kan langzaam de controle over jouw leven overnemen. Je merkt het bijna niet, maar je leven verandert. Bijvoorbeeld wanneer je denkt aan gamen terwijl je niet speelt. Of als je onrustig en geïrriteerd raakt als je niet kan gamen. Of je wordt boos als iemand je stoort tijdens het gamen. Stoppen of minder spelen lukt niet, zelfs niet als je voor jezelf daar een plan voor hebt gemaakt.

Als dit gedrag langer duurt, raak je vrienden kwijt en ga je je eenzaam voelen. Je slaapt korter en slechter. Je gaat maaltijden overslaan. Je plezier en de resultaten op school of op je werk worden minder, omdat je er te weinig aandacht voor hebt. Langzaam krijg je klachten aan je rug, nek, polsen en ogen, maar je verbijt de pijn en gaat door. Het gewone leven is niet meer zo leuk en gamen wordt zo een uitvlucht.
Omdat je er middenin zit is dat voor jou zelf moeilijk te zien.

Dus als anderen er iets over zeggen, wees dan een beetje nieuwsgierig. Ze hebben niet altijd gelijk, maar soms wel.

Tips

Een limiet is gezond

Hoe lang en hoe vaak per dag speel je?
Hoe zorg je dat je ook echt stopt als je limiet bereikt is?
Wie mag jou aanspreken als je toch doorgaat?

Blijf in beweging

Uren in dezelfde houding gamen kan zorgen voor blessures en overgewicht.

Stel prioriteiten

Zorg dat de dingen die je moet doen eerst af zijn voordat je gaat gamen.

Blijf je vrienden in het echt ontmoeten

Online vrienden kunnen heel leuk zijn, maar mensen die je echt ontmoet betekenen meer. Daar kun je echt op bouwen. Maak hier tijd voor.

Meer informatie

Wil je meer weten? In Nederland zijn er mensen die gespecialiseerd zijn in het onderwerp gamen.

https://www.gameninfo.nl/

Doe de test

Met deze eenvoudige test weet je in drie minuten of jouw gamegedrag nog gezond is.

Tips over alternatieven en een gezonde leefstijl

Bewegen is goed voor je

Bewegen is goed voor je

Dat bewegen goed voor je is weet iedereen wel, maar waarom voel je nu zo lekker en fit na actieve beweging? Stoffen die je aanmaakt tijdens het sporten Je maakt bepaalde stoffen aan in je lichaam tijdens het sporten of actief bewegen, onder ander deze stoffen (bron:...

Bestel eens een mocktail

Bestel eens een mocktail

Een mocktail is net zo lekker als een cocktail Of het nu in je eigen tuin is of op een wit strand onder de palmbomen, als je de zon op je huid voelt (niet te lang natuurlijk en goed insmeren), of tijdens de feestdagen. Het is heerlijk om een cocktail in je hand te...

Lekker de natuur in

Lekker de natuur in

Wandelen is goed voor je lijf en je geest, even alles vergeten of juist even alles op een rij zetten in de frisse buitenlucht. De natuur geeft energie Vele studies tonen aan dat de natuur een positieve invloed heeft op mensen, zowel fysiek als mentaal. De natuur helpt...

Hulp nodig voor jezelf of voor iemand anders?

Neem  contact op of stuur direct een bericht, we helpen je graag verder.

Contact opnemen met een hulpverlener

Heb je vragen? In Nijkerk zijn er professionals die je gratis en zonder verplichtingen verder kunnen helpen. Bekijk onze teamleden: