Verleiding
Jan Bijsterbosch: “Door inflatie en hogere energie rekeningen, komen mensen in financiële problemen. Om daar uit te komen kunnen ze een poging wagen door te gaan gokken. Dat is meteen ook een manier om de dagelijkse zorgen even te vergeten.” De nieuwe goksites die er sinds oktober bij zijn gekomen zijn de tweede oorzaak volgens Jan. “Toen de gokkasten uit de snackbars werden verwijderd daalde het aantal gokverslaafden. Dus wat denk je wat er gaat gebeuren als die kasten bij wijze van spreken virtueel bij de mensen thuis worden neergezet?”
Dichtbij en toch onzichtbaar
Bijsterbosch: “Die online gokkast is altijd en overal beschikbaar je hebt slechts een telefoon of een computer nodig. Je kan het overal doen: onderweg naar huis, op het werk of op school of in de slaapkamer.” Online gokken heeft geen fysieke gevolgen. Voor familie en vrienden is het dus nauwelijks waar te nemen. De vragen die bij de hulpverlening binnenkomen gaan vaak eerst over schulden. Daarna komt het gokken pas op tafel.
Wat zie je wel?
Gokverslaving is vaak moeilijk om waar te nemen. “Er is wel gedrag dat kan duiden op overmatig gokken of gokverslaving. Gokkers willen vaak geld lenen. Er ontstaan onverklaarbare schulden en er komt een obsessie met geld. School of werk lijdt onder de stress die ontstaat door gokken.“
Wat te doen?
“De eerste stap is praten, zo mogelijk samen naar bankrekeningen kijken en samen bespreken hoe het gokken kan stoppen en daarna de opgelopen schulden kunnen worden weggewerkt. Een heel effectieve manier van stoppen is inschrijven bij Cruks. Daarmee worden voor een gokker alle legale goksites voor een half jaar geblokkeerd.” Wie twijfelt over een aanpak kan ook contact opnemen met de leden van gebiedsteams die gespecialiseerd zijn in verslaafd gedrag. Kijk op www.stopdrugsnijkerk.nl voor meer informatie over deze specialisten.