Lachgas is steeds normaler geworden in het uitgaansleven. Nu de horeca weer open is, zijn ballonnetjes met gas ook weer aan de bar te verkrijgen. Dat je in Nijkerk gemakkelijk aan lachgas kan komen is geen nieuws. Dat gebruikers moeilijk van het lachgas afkomen, dat is wel nieuws. De oude gedachte dat lachgas niet verslavend zou zijn is achterhaald. De behandelingen voor verslaafd gedrag blijkt bij lachgas veel minder effectief te zijn dan bij andere middelen. Verslavingsklinieken maken zich zorgen.

Opnieuw beginnen

Mensen die behandeld zijn voor lachgasverslaving vallen veel vaker terug in het gebruik dan gebruikers van andere middelen. Soms beginnen ze alweer met gebruiken binnen een week nadat ze de kliniek verlaten hebben. Voor mensen die niet verslaafd zijn aan lachgas is het moeilijk voor te stellen, maar toch gebeurt het. Na veertien vaak moeilijke weken in een verslavingskliniek hebben verslaafde gebruikers eindelijk het gevoel dat ze opnieuw aan hun leven zonder verslaving gaan beginnen. Maar helaas binnen een week hebben sommige van hen het verslaafde gedrag alweer opgepakt.

Schade

Lachgas is op twee manieren schadelijk. Ten eerste zijn er de kleine en grotere ongelukken. Wie lachgas gebruikt is eventjes van de wereld. Het gevolg kan zijn: valpartijen met snijwonden of kneuzingen. Lachgasgebruik achter het stuur leverde in de afgelopen jaren nog grotere ongelukken op. Het tweede deel van de schadelijke gevolgen is de aantasting van zenuwen. Dat kan beginnen bij een wat irritant gevoel. En soms loopt het uit op een incomplete dwarslaesie. Gebruikers kunnen dan hun onderlichaam niet goed meer voelen en niet meer bewegen.

Je komt er gemakkelijk aan

Het feit dat lachgas niet verboden is, heeft twee nadelen. Handel in lachgas is onbeperkt en zelfs zonder vergunning. Dus ook jongeren die er niet naar op zoek zijn, worden er mee geconfronteerd in de horeca. Daarnaast leeft bij veel gebruikers de gedachte dat iets was in Nederland niet verboden is waarschijnlijk ook geen kwaad kan. Dat is een vergissing die snel wordt gemaakt.

Wat kunnen ouders doen?

Voor ouders, die zich zorgen maken over het lachgas gebruik van hun kinderen, is het verstandig om eerst te zorgen dat ze weten waar ze precies over praten. Daarnaast is het belangrijk om met uw kind in gesprek te zijn over lachgas gebruik. Vraag eens naar wat uw kinderen zien op straat en op social media en wat zij daar zelf over denken. Kijk voor meer informatie over lachgas op https://www.jellinek.nl/informatie-over-alcohol-drugs/drugs/lachgas/