Iedere wijk heeft aandacht voor verslaving

Met de komst van Esther van den Hof (Nijkerkerveen/Corlaer) en Jonna Wiertsema (Paasbos) hebben alle vier gebiedsteams in Nijkerk een medewerker die zich richt op alcohol en drugs. Kristel Kreijne en Lianne van Egmond hebben al twee jaar ervaring als aandachtsfunctionaris alcohol en drugspreventie vanuit de gebiedsteams Nijkerk Centrum en Hoevelaken.

Contacten en samenwerken

Lianne van Egmond ziet dat het werk in Hoevelaken steeds meer facetten krijgen. “Ik spreek zelf veel mensen die tegen problemen aanlopen door alcohol- of drugsgebruik. Daarnaast heb ik regelmatig overleg met de jongerenwerkers, met bewoners van Hoevelaken, scholen en ook de wijkagent, huisartsen en de woningbouwcoöperatie. Zo blijf ik op de hoogte van wat er speelt in Hoevelaken.. En verder adviseer ik collega’s uit mijn team die cliënten hebben met overmatig alcohol- of drugsgebruik. Daarnaast ben ik betrokken bij voorlichtingen. Kortom iedere dag is anders.”

“Het belangrijkste is echter dat we zorgen dat er lijn komt in de hulp aan mensen die de neiging hebben tot verslaafd gedrag. Vaak is dit probleem niet in een paar weken op te lossen, maar speelt het gedurende langere tijd en zijn er vaak heel veel mensen bij betrokken. We zorgen dat iedereen dezelfde kant op werkt en mensen die het toch al moeilijk hebben niet steeds van het kastje naar de muur worden gestuurd. “

Niet te lang wachten

“Overmatig alcohol of drugsgebruik heb je in soorten en maten. Soms komen mensen door omstandigheden tijdelijk in de problemen. Met een paar gesprekken kunnen we ze dan weer de goede kant op helpen. Anderen hebben een ernstig probleem en samen met hen komen we dan tot de conclusie dat behandeling door de verslavingszorg de beste oplossing is. Maar net zo goed als een verwaarloosde verkoudheid kan ontaarden in een longontsteking, is het ook bij verslaafd gedrag zo, dat hoe eerder je oplossingen zoekt, hoe eenvoudiger de oplossing te vinden is.”

Ook voor familie

Soms wil een drugsgebruiker zelf geen hulp, terwijl zijn familie en vrienden wel veel zorgen hebben over zijn gedrag. Dan kan een gezin flink ontwricht raken. Ook in die gevallen kan een specialist van het gebiedsteam helpen om oplossingen te zoeken.

Dichtbij

In iedere wijk is een aandachtsfunctionaris. Juist omdat rondom verslaving veel taboes leven, en problemen lang onder de oppervlakte kunnen blijven is gezocht naar een manier om zo dicht mogelijk bij de mensen in de wijk te kunnen werken.

Kijk voor een overzicht van de verschillende wijken op http://stopdrugsnijkerk.nl/hulp-in-nijkerk