Dat bewegen goed voor je is weet iedereen wel, maar waarom voel je nu zo lekker en fit na actieve beweging?

Stoffen die je aanmaakt tijdens het sporten

Je maakt bepaalde stoffen aan in je lichaam tijdens het sporten of actief bewegen, onder ander deze stoffen (bron: indekopgroep):

Endorfine
Endorfine is de natuurlijke pijnstiller van de mens en veroorzaakt het euforische gevoel dat sporters vaak ervaren. Ook is endorfine het snelst werkende anti-stress hormoon, binnen enkele seconden kan je stressgevoel verdwijnen dankzij het stofje. In plaats daarvan ervaar je een positief en opgewekt gevoel. Je zult vooral het positieve effect van endorfine voelen tijdens een stevige, maar niet uitputtende training. Doe je een maximale inspanning, dan zal de pijn die je voelt de overhand nemen.

Adrenaline
Adrenaline daarentegen is een stresshormoon. Dit stofje verhoogt je bloeddruk en maakt je scherp. Die verhoogde bloeddruk zorgt ervoor dat zuurstof en glucose sneller in de spieren terechtkomt. Je lichaam maakt adrenaline aan wanneer het stress ervaart en het resultaat is dat je in een soort overlevingsmodus terecht komt waarbij je lichaam klaar is om te vechten of te vluchten. Adrenaline is dus een onmisbaar stofje om goed te kunnen presteren. Een stoot adrenaline ervaren veel sporters als een heel fijn gevoel. Je bent super gefocust en komt in een soort roes terecht. Hardlopers spreken ook wel van een ‘runners high’.

Serotonine
Serotonine wordt ook wel het zelfvertrouwen-molecuul of het gelukshormoon genoemd. Het is een belangrijk stofje voor je gemoedstoestand en zelfvertrouwen. Het neutraliseert ook de cortisol in je lichaam, wat helpt om stress te voorkomen. Sport je regelmatig, dan slaat je lichaam meer serotonine op in de hersenen, wat er voor zorgt dat je ook na het sporten lekkerder in je vel zit.

Dopamine
Dopamine is mooi gezegd het genotshormoon. De stof komt vrij als je iets doet wat je fijn vindt. Het verhoogt je aandacht, en geeft je een gevoel van welbehagen. Het hormoon speelt ook een belangrijke rol bij verslavingen. Het geeft een roker bijvoorbeeld een prettig gevoel wanneer hij of zij een sigaret opsteekt. Daarnaast maakt je lichaam het prettige stofje bijvoorbeeld ook aan als je een berichtje of een like krijgt op je telefoon. Gelukkig is sporten een gezonde manier om de aanmaak van dopamine te stimuleren.