Nederland grootste producent synthetische drugs

Goedkope speed en XTC zijn overal te koop.

De Nederlandse Politie Academie heeft de drugsproductie in Nederland onderzocht. Nederland blijkt veruit de grootste producent te zijn van middelen als speed en XTC. De uiteindelijke straatwaarde van deze producten is 19 miljard euro per jaar. De productie was vooral geconcentreerd in het zuiden van Nederland, de laatste jaren verplaatst die productie zich steeds verder naar het noorden.

De risico’s

De productie van deze middelen zorgt voor grote risico’s. Giftig drugsafval wordt her en der in de natuur gedumpt. Er zijn enorme hoeveelheden crimineel geld in omloop. De belangen zijn enorm, het bijbehorende geweld groeit. Het wordt voor de consument steeds gemakkelijker om aan drugs te komen, ook hele jonge kinderen (bijvoorbeeld 13 jaar) kunnen gemakkelijk XTC of speed kopen.

Verschuiving in de regio

In de Gelderse Vallei zijn al verschillende drugslaboratoria opgerold. In deze regio staan veel oude schuren leeg en die zijn heel geschikt als drugslaboratorium. Nu in Brabant en Zeeland de politie zeer actief is met opsporing verschuift de productie onze kant op.

Drugs handel aanpakken

Het onderzoek van de Politie Academie laat zien dat de productie en de handel in synthetische drugs wijd verbreid is. Het terugdringen van het drugsaanbod zal niet in één of twee jaar lukken. Intensieve aanpak door politie en justitie is één kant van het verhaal. De andere kant is zorgen dat in ieder geval in onze regio de vraag afneemt.

“Mijn kind doet dat niet.”

In de gemeente Nijkerk zijn verschillende jonge kinderen (14 jaar) in de problemen geraakt door drugsgebruik, terwijl hun ouders er heilig van overtuigd waren dat hun kind absoluut niet geïnteresseerd was in drugs. Dus is het advies aan ouders van pubers om regelmatig met hun kinderen in gesprek te gaan over drugsgebruik.

Het gehele rapport over drugsproductie in Nederland vindt u op de site van de politie academie https://www.politieacademie.nl/actueel/Paginas/Nederland-toppositie-in-synthetische-drugsproductie.aspx