Mobiele ontmoetingsplekken voor jongeren in Nijkerk!

“Uit de regen, in het zicht”

Jongeren die hangen op straat in Nijkerk en Hoevelaken krijgen drie overdekte ontmoetingsplekken. Nijkerkerveen heeft al zo’n plek. Jongeren hebben samen met het jongerenwerk drie modellen uitgezocht, deze worden in 2017 geplaatst. De aanschaf van de containers maakt deel uit van het plan van aanpak Samen Sterk Tegen Drugs In Nijkerk

In de Kerngroep, die het plan van aanpak aanstuurt, is besloten om geld uit te trekken om aan een belangrijke wens van de jongeren te voldoen: mobiele ontmoetingsplekken in de wijk. Jongeren gaven eerder in overleggen aan dat er, buiten de jongeren centra, nauwelijks geschikte plekken zijn waar jongeren elkaar in de wijk kunnen ontmoeten. Jongeren ontmoeten elkaar nu op afleggen plekken of in de eigen woonkamer, als de ouders niet thuis zijn. Omdat er dan geen sociale controle is, wordt het erg makkelijk om drugs te gebruiken of te dealen. Dit komt minder voor op ontmoetingsplekken waar het jongerenwerk, de politie, buurtbewoners en ouders meer zicht hebben op de jongeren .

Met de jongeren is gekeken welke mogelijkheden er zijn. De keuze is gevallen op twee omgebouwde zeecontainers en één Kjoep. De Kjoep en de containers zijn beschutte en overkapte ontmoetingsplekken met hierin bankjes en een tafel. Een Kjoep is wat opener en daardoor wat toegankelijker dan een zeecontainer. Met deze verschillende vormen kunnen de jongeren het komend jaar experimenteren om te zien wat het beste werkt in de gemeente Nijkerk.

De ontmoetingsplekken worden in de komende maanden in overleg met jongeren en de buurt geplaatst. Als jongeren er niet goed voor zorgen, of als er veel overlast is, dan kan zo’n ontmoetingsplek worden weggehaald en ergens anders neer worden gezet. Jongeren zijn dus niet alleen verantwoordelijk voor de ontmoetingsplek zelf, maar ook voor het gedrag van de eigen groep. Jongerenwerkers en andere betrokkenen houden contact en sturen zo nodig bij. Problemen, zoals bijvoorbeeld drugsgebruik, komen zo snel in beeld.