Leerkrachten van het Corlaer College, een jongerenwerker, medewerkers van gebiedsteams en wijkagenten gingen op 17 september met Havoleerlingen in gesprek over gamen, roken, alcohol- en drugsgebruik. In groepjes van zes leerlingen met een professional vonden gesprekken plaats van steeds 10 minuten. Tijdens de zes workshops kregen de leerlingen meer kennis over verslaving en werd meer duidelijk over hun eigen beeld bij middelengebruik. Voor jongeren van 14 tot en met 16 jaar is dat een belangrijke stap.
Wat is de meest verslavende drug in Nederland? Met wie kan je praten over drugsgebruik, waar moet je naar toe voor hulp? Heb je afspraken met je ouders over alcoholgebruik voor je 18e? Dat zijn vragen die aan bod kwamen. Een gesprek met klasgenoten en mensen die in hun werk met verslaving te maken hebben werkt verhelderend.
Ander beeld middelengebruik Kristel Kreijne, medewerkster van gebiedsteam Nijkerk Centrum, was erg blij met de mogelijkheid om op één dag 150 jongeren te kunnen spreken over drank en drugs. “Het was pittig, maar erg de moeite waard. Wij krijgen zo een beeld van de leefwereld van de jongeren. Ze waren best open. De jongeren krijgen zo een ander beeld over middelengebruik. En het feit dat ze in kleine groepjes met ons hebben kunnen praten, maakt het allemaal persoonlijker. Als ze over een tijdje vragen hebben, dan weten ze wie ze gaan spreken, als ze het gebiedsteam bellen. “
Geen afspraken?
“Wat ons opviel was dat het merendeel van de kinderen geen afspraken heeft met hun ouders over alcohol en roken. Ze weten vaak wel dat het niet de bedoeling is dat ze alcohol drinken, maar daar is thuis niet echt over gesproken. Hier is nog veel winst te behalen. We weten uit onderzoek dat jongeren wiens ouders duidelijke afspraken maken over alcoholgebruik minder drinken dan jongeren die die afspraken niet hebben.”
Kennis bijspijkeren
“Naast het bespreken van gedrag is ook de kennis over middelen nog steeds heel belangrijk. Dat roken bijvoorbeeld slecht is, weten alle jongeren wel. Shisha lijkt een mooi alternatief. De meeste jongeren schrokken wel toen ze hoorden dat shisha niet het vriendelijke en gezonde alternatief voor roken is. In tegendeel, shisha is nog slechter voor je dan gewone sigaretten. Shisha gebruik je in een groep de hele avond, dus je krijgt dezelfde stoffen binnen als bij sigaretten, maar dan wel uren achter elkaar.”
Groepsdrug
Rookwaren, drugs en alcohol worden meestal in groepen gebruikt. Voor jongeren is de eigen groep heel belangrijk, daar kijken ze naar als ze zich afvragen hoe ze zich moeten gedragen. Ook hier werd over gesproken in de groepen op Corlaer. Kinderen kunnen elkaar soms meeslepen. Vraag één is hoe kinderen zich hiertegen kunnen wapenen. Maar ook een tweede vraag kwam aan de orde: realiseer jij je dat je soms anderen meesleept in onveilig gedrag? Een meisje vertelde dat zij heel goed is in het overtuigen van anderen. “Mijn vriendin wil soms niet, maar dan zet ik even door en doet ze het toch.”
Samenwerking
De samenwerking tussen school, jongerenwerk, politie en gebiedsteam werkt bij dit soort activiteiten uitstekend vindt Lars Oostland, jongerenwerker uit Nijkerk. “Door dit samen te doen kan ieder zijn eigen specialiteit inbrengen en deel je achteraf ook wat je van kinderen hoort. We doen dit ieder jaar op Corlaer. We zouden dit eigenlijk op alle scholen moeten doen.”