Wie is er zo dom?

In de afgelopen jaren zijn er verschillende jongens en meisjes uit de gemeente Nijkerk met een alcoholvergiftiging naar een ziekenhuis gebracht. Ze lagen urenlang in coma. De jongste was 14 jaar. Als ouder zou je kunnen denken: “wat ongelooflijk stom van zo’n kind”. Maar misschien waren de ouders wel ‘een beetje dom’ .

Een paar biertjes

Een groepje Nijkerkse jongeren van veertien was op weg naar een feestje zonder alcohol. Van te voren dronken ze een paar biertjes. Hun ouders vonden dat twee biertjes voor iemand van veertien wel moest kunnen. De jongens namen twee iets ruimer, dat werden er dus drie of vier, achteraf wisten ze dat niet meer zo precies. Toen kwam er iemand met een fles wodka langs. En daardoor ging één van de jongens in coma.

Plotseling dronken

Achteraf gezien begrepen de jongens zelf ook niet waarom ze aan die wodka waren begonnen. Dat deden ze anders nooit. De diagnose van de verslavingsarts was simpel. Als een puber drie biertjes op heeft, dan is hij zo aangeschoten dat hij de grenzen loslaat. Dus als er dan iemand met wodka binnenkomt, dan is de kans groot dat die wodka ook naar binnengaat.

Bovenstaand verhaal komt heel regelmatig voor in Nederland. Het plan om een paar biertjes te drinken ontaardt in een heel dronken feestje met één of meer kinderen in coma. De andere comateuze jongeren die we hebben gesproken in Nijkerk hadden een vergelijkbaar verhaal.

Boze ouders?

Bij het hier boven beschreven voorbeeld waren de ouders van de jongeman erg boos. Hoe had hij zo stom kunnen zijn om zoveel te drinken. Een hulpverlener verloor zijn geduld met de ouders. “Als u het goed vindt dat een puber van veertien twee bier opdrinkt, dan vindt u het daarmee ook goed dat hij verder drinkt. Immers na een paar bier is iemand van veertien dronken en dronken mensen weten niet meer goed wat ze doen.”

Het verschil in beleving

Volwassenen kennen de werking van alcohol, ze voelen dat ze na een paar drankjes wat lichter in hun hoofd worden en weten vervolgens wanneer ze moeten stoppen. Iemand van veertien kan nog het gevoel hebben dat er niks aan de hand is en het volgende moment gaat hij plat. Bovendien verspreidt alcohol zich in het lichaamsvocht van degene die drinkt. Het lichaam van een kind van veertien is maar half zo groot als dat van een volwassene, dus zijn promillage stijgt twee keer zo snel. Zo kan een puber snel in coma raken. Vandaar het advies om geen alcohol onder de achttien te schenken.

Meer informatie: https://www.vnn.nl/ik-wil-informatie-alcohol/comazuipen