“Ouders moeten echt nieuwsgierig zijn.”
Jeugdagent Jasper Rottier werkt sinds november 2020 in de gemeente Nijkerk. Hij ziet wat drugsgebruik en drugshandel doet met jongeren. Hij spreekt bevlogen over aandacht voor jongeren, onderzoeken wat er wel werkt en over gesprekken met ouders. De toename van drugsgebruik onder jongeren in Nederland baart hem zorgen.
Jasper ziet soms dat heel jonge kinderen al met drugs experimenteren: “Dan praat je over jongeren van 13 en 14 jaar. Naast alcohol komt er XTC, GHB, speed, 3MMC en cannabis voorbij. Soms hebben jongeren geen idee wat voor pilletje ze in hun mond steken, ze kunnen denken dat het XTC is, maar dan is het heel iets anders.” Het gebruik zelf ziet hij bijna nooit, wel de gevolgen: “Je ziet soms het knuffelige gedrag dat bij XTC hoort, maar dat kan ook omslaan in agressie.”
Bij sommige jongeren ziet hij het helemaal verkeerd lopen. “Het is me wel eens overkomen in een andere stad dat een meisje van 14 totaal uit haar dak ging, ze schreeuwde de hele buurt bij elkaar en gooide haar Iphone keihard naar haar moeder, ze raasde maar door. Er zat niks anders op dan haar mee te nemen naar het bureau.” De jeugdagent komt dan bij een volgende stap. “Dan ga je als politie met jeugdzorg, Veilig Thuis en andere organisaties samen kijken wat de mogelijkheden zijn om zo iemand verder te helpen. Maar als je soms ziet dat iemand van 15 jaar niet onder de indruk is van een arrestatie, omdat ze veel grotere zorgen heeft dan vast te zitten op het politiebureau, dan weet je dat er nog een lange weg te gaan is.”
Ouders spelen hier vaak een cruciale rol. Gelukkig zijn er ouders die blij zijn met de informatie die ze van de politie krijgen. Vaak kunnen die in een aantal gesprekken het gedrag van een kind nog bijsturen. “We werken hierin samen met de gebiedsteams en andere hulpverleners.”
Maar het kan ook heel anders gaan. “Ik breng soms kinderen naar huis die enorme pupillen hebben door drugsgebruik en de ouders zeggen dan: ‘Drugsgebruik, dat doet mijn kind niet.’ Het is belangrijk dat ouders hun kind beschermen. Soms denken ouders dat hun kind nog veel te jong is om drugs te gaan gebruiken, en zien ze daarom de gevolgen van het gebruik niet. Maar soms sluiten ouders ook hun ogen omdat ze de problemen niet meer overzien. Voor ons is het lastig als ouders niet geloven wat wij vertellen.” “Onze eerste zorg is altijd de veiligheid van het kind zelf en van de omgeving. We proberen die zo goed mogelijk te waarborgen, maar wil je echt dat Veilig Thuis ingrijpt in een situatie, dan heb je meerdere meldingen nodig. Dan moeten we dus eerst een dossier opbouwen, dat kan dus even duren.”
Jasper Rottier heeft inmiddels veel ervaring met jongeren en ouders en van daaruit heeft hij ook een aantal praktische tips. “Als volwassene zien we wat de consequenties zijn van bepaald gedrag. Jongeren kunnen de relatie tussen oorzaak en gevolg vaak nog niet zo goed leggen. Vraag daarnaar. Als ze dat zelf kunnen bedenken, dan komen ze verder.” “Houd je kind in de gaten. Als een puber het huis binnenkomt en meteen naar zijn eigen kamer doorloopt, ga dan even kijken hoe hij erbij zit. Kijk mee op de bankrekening. Het blijft tenslotte je eigen kind. Pubers hebben hun eigen ruimte en vrijheid nodig. Maar dat gaat niet zonder de invloed van ouders.”
Het komt voor dat ouders Jasper Rottier benaderen omdat ze zich afvragen waar hun kind mee bezig is. “Soms vinden ouders iets in een broekzak of op een slaapkamer. Ze hebben dan geen idee wat het is. We gaan dan samen kijken wat er aan de hand is en hoe we dat kunnen oplossen. Strafrecht komt bij kleine hoeveelheden hier niet aan te pas.”
Een heel ander hoofdstuk is het dealen van drugs. Dealen kent tegenwoordig vele vormen. “Sommige dealers werken via het internet of hun mobieltje, sommige hebben een vaste plek en andere rijden rond langs hangplekken.” Een jeugdagent houdt zich niet bezig met de grote dealers, maar ziet wel dat veel jongeren helemaal niet in de gaten hebben dat ze langzaam het netwerk van dealers worden ingezogen. “Als je degene bent die voor jouw vrienden de drugs koopt, dan ben je in feite al een dealer. Als jij zo nu en dan een pakketje bezorgt voor een dealer, dan ben je ook medeplichtig aan drughandel. Je komt dan in aanraking met een gewelddadige onderwereld. Het gaat vaak sluipenderwijs. Ouders en jongeren zouden hier meer bewustzijn van moeten hebben. Het grootste probleem is, dat als je hier eenmaal aan bent begonnen, dan wordt het heel moeilijk om hier weer uit te stappen.”
Door goede samenwerking met jongerenwerkers, gebiedsteam en anderen hoopt Jasper jongeren en ouders te kunnen helpen. Jasper is te bereiken op: jasper.rottier@politie.nl