Kristel Kreijne en Luuk Miedema, spraken namens de Kerngroep Stop Drugs Nijkerk kinderen uit groep acht van Oranje Nassauschool en de Daltonschool . De kinderen staan voor de overgang naar het Voortgezet Onderwijs. Middelen als alcohol, drugs en sigaretten komen dan in beeld. De gesprekken zijn bedoeld om kinderen alvast te laten nadenken over hoe ze zich in de komende jaren wapenen tegen riskant middelen gebruik.
Wie in groep acht vraagt naar de risico´s van roken hoeft niet lang te wachten op antwoorden: “Longkanker, hart&vaatziekten en een slechte conditie. “ Kinderen van twaalf jaar oud weten dit allemaal. Bij de volgende vraag: “Waarom beginnen pubers dan toch met roken?” komen de antwoorden ook snel: “Stoer doen”, “anderen doen het ook” en “groepsdruk”, roepen de kinderen. Maar hoe verweer je je dan tegen die groepsdruk, die vraag is moeilijker te beantwoorden.
Kinderen weten vaak al allerlei soorten drugs te noemen en weten dat drugs gebruik gevaar is. De meeste kinderen hebben ook wel eens iemand gezien die dronken is. Dat zo iemand niet meer veilig kan fietsen en niet meer helder na kan denken, dat hebben ze ook wel door. Toch raken er jaarlijks veel jongeren in coma door alcohol en staan er oneindig veel filmpjes op social media van dronken pubers. Hoe kan dat?
De essentie van de gastles is: “Hoe zorg je dat je nadenkt voor je met vrienden en vriendinnen grote risico’s neemt. “ Kinderen geven adviezen en komen met ideeën. De volgende keer hopen we ook de ouders te spreken. De leerkrachten van alle groepen waren erg enthousiast: “De kinderen horen geen theorie, maar echt verhalen uit de praktijk in Nijkerk, dat spreekt aan.”