Cannabis (wiet/hash)

Cannabis komt als drug voor in twee vormen, wiet en hasjiesj (hasj). Hasj kan variëren van bijna vloeibaar en olieachtig tot zeer harde bruine substantie. Wiet is bruin/groen gedroogde plant. Deze varianten worden gewonnen uit de bloemtoppen van deze plant. Cannabis wordt recreatief gebruikt als geestverruimend middel. Daarnaast zijn er diverse medische toepassingen van cannabis. De handel in cannabis via koffieshops wordt in Nederland gedoogd. Kortom, er is voor jongeren voldoende aanleiding om te denken dat cannabis in principe een onschuldig middel is.

THC is de stof die voornamelijk verantwoordelijk is voor de beoogde geestverruimende werking van cannabis: ontspannen, dromen of bij hoge dosering hallucineren. Het THC-gehalte in wiet is door rasveredeling in de afgelopen decennia van 3% naar 15%  gestegen. Nederwiet is dus 5 keer sterker van in de jaren ’80.

In Nederland worden jaarlijks ruim 10.000 mensen behandeld voor cannabisverslaving. Naar schatting gebruiken 170.000 Nederlanders zoveel cannabis dat ze worden gezien als riskante gebruikers.

Kenmerkend voor dit middel is:

Beoogde effect

Ontspannen, een beetje dromerig worden

Opvallend gedrag

Soms ‘lachkick’, soms ‘vreetkick’

Fysieke kenmerken

Rode ogen, raar luchtje

Werking

2 tot 4 uur

Kenmerken dag(en) na gebruik

Loomheid, vermoeidheid, droge ogen, mogelijk hoestbuien en constipatie

Risico's bij gebruik

Hallucineren (dingen zien die er niet zijn) depressieve gevoelens, kans op verslaving, psychoses

Meer weten over deze drugs?