XTC/MDMA

Ecstasy, XTC of X is de straatnaam voor pillen of poeders die onder meer de stof MDMA bevatten. De stof MDMA staat sinds 1988 op Lijst 1 (harddrugs) van de Nederlandse Opiumwet.  XTC is één van de meest gebruikte middelen bij het uitgaan. De pilletjes in vrolijke kleuren en mooie vormpjes zien er aantrekkelijk uit. De letters X T C staan voor ecstasy. Gebruikers voelen zich dan ook extatisch en energiek. Ze hebben het gevoel dat ze van iedereen houden en dat iedereen van hen houdt.

XTC verhoudt zich slecht met alcohol. Gebruikers drinken dan ook vaak water. Omdat de pillen illegaal geproduceerd zijn, is vaak niet bekend hoeveel MDMA er in een pil zit. Soms is dat een kwart van de benodigde dosis en soms het dubbele. In de afgelopen jaren komen steeds meer pillen met hoge dosering op de markt. Wie een overdosis neemt kan oververhit raken. Jaarlijks overlijden er in Nederland  mensen aan een overdosis. Verslaving aan XTC komt nauwelijks voor.

Een bekend verschijnsel bij XTC gebruik is de ‘dinsdag dip’. Gevoelens van leegte en neerslachtigheid nemen de overhand.

Kenmerkend voor dit middel is:

Beoogde effect

Energie, extase, liefde

Opvallend gedrag

Energiek, liefdevol, behoefte aan knuffelen, een beetje afwezig

Fysieke kenmerken

Stijve kaken, verwijde pupillen

Werking

4-6 uur

Kenmerken dag(en) na gebruik

Moe, neerslachtig

Risico's bij gebruik

Overdosis, watervergiftiging, oververhitting, hersenschade

Meer weten over deze drugs?