Een keertje blowen was in de jaren zeventig vrij onschuldig. Met 3 mg THC in een joint werd je een beetje vrolijk. Na meerdere joints werd je echt flink vaag. De Nederwiet van 2019 kan wel 18 mg THC bevatten. Is dat erg?

Zes keer zo zwaar

Voor groep acht van de basisschool is het een leuke rekensom. Als iemand in de jaren ’70 drie joints oprookte om flink onder invloed te raken, hoeveel joints moet een jongere in 2019 dan roken om hetzelfde effect te bereiken? “Een halve” is het juiste antwoord dat er na enig rekenen uitkomt.

Eén op de tien wordt afhankelijk

Jongeren die blowen moeten tegenwoordig veel meer hun hoofd er bij houden, dan vroeger. En daar zit precies het probleem; je hoofd er bij houden als je al bent begonnen met blowen is lastig. Het feit dat blowen gedoogd wordt, maakt ook al dat de grens er niet duidelijker op wordt. Verslaving ligt op de loer. Ongeveer één op de tien jongeren die regelmatig blowt wordt verslaafd.

Kwetsbare jongeren

De kans dat een jongere in de problemen raakt is groter als hij of zij blowt om problemen te vergeten, om een beetje rustig te worden, in een groep zit met jongeren die dagelijks blowen of al op jonge leeftijd (bijvoorbeeld 14 jaar) begint. Kwetsbare jongeren zijn ook als het gaat om blowen extra kwetsbaar.

Effecten duren lang

Het geheugen, concentratie en het opnemen van informatie werken minder als iemand blowt. Het effect van blowen kan 48 uur duren. Wie twee gram wiet gebruikt is de gehele week minder actief en minder helder, ook al merkt hij dat zelf niet. Soms valt wiet slecht, je voelt je dan nerveus en angstig.

Risico’s op lange termijn

Wiet roken is net als tabak slecht voor de longen. Wie vaak cannabis gebruikt wordt er afhankelijk van. Cannabis kan psychoses opwekken.

Samen met je kind afwegingen maken

“Iedereen gebruikt, dus waarom zou ik niet meedoen?” , “Blowen mag in Nederland, zo erg kan het dus niet zijn.”, “Jullie drinken alcohol, dat is veel erger.” Argumenten genoeg voor een puber om te kunnen blowen. Ouders die weten wat de risico’s zijn en gebruik weten te herkennen, zijn vaak beter in staat om een goed gesprek met hun kinderen te hebben over het gebruik van cannabis. Meer informatie: https://www.drugsinfoteam.nl/drugsinfo/cannabis/cannabis-feiten