Nu de horeca dicht is en feesten ook niet meer kunnen, zou je verwachten dat er minder alcohol wordt gedronken en minder drugs worden gebruikt. Klopt dat? Waarom mag er geen alcohol meer geschonken worden na 20.00 uur en waarom is de overheid nu strenger op drugsgebruik op straat? Corona heeft invloed op alcohol- en drugsgebruik en alcohol- en drugsgebruik heeft invloed op corona.

Hoeveel wordt er gebruikt?

Over drugsgebruik zijn geen harde cijfers; gebruikers en handelaren zijn nu eenmaal niet heel open over hun gedrag. Bij alcohol ligt dat anders. Het Trimbos Instituut vond tijdens de eerste coronagolf de volgende feiten. Ongeveer 60% van de Nederlanders drinkt evenveel als voor de coronacrisis, 20% drinkt minder, 20% drinkt meer.

Meer stress

Een deel van de Nederlanders heeft extra stress door corona, bijvoorbeeld vanwege werkloosheid, omdat ze thuiswerken of angst hebben voor besmetting. Stress kan een aanleiding zijn om meer te gaan drinken. Bijzondere omstandigheden leiden vaker tot meer alcoholgebruik.

Een eerste glas wijn of bier lijkt de stress ook even weg te halen. Maar wie doordrinkt om nare gedachten weg te houden, krijgt juist meer stress. Alcoholgebruik zorgt ervoor dat we slechter doorslapen en een gejaagde geest in een gestrest lichaam krijgen.

Lagere weerstand

Wie bang is om ziek te worden door corona, kan beter helemaal niet te drinken. Alcoholgebruik vermindert de weerstand tegen virussen en bacteriën. Hetzelfde geldt voor middelen als cocaïne, XTC, speed, 3MMC et cetera.

Afstand houden

Juist tijdens een pandemie is het belangrijk als je je hoofd erbij kan houden. Als we nuchter zijn schatten we de 1,5 meter soms niet helemaal goed in. En bij heel gezellige ontmoetingen vergeten we soms ook eventjes dat we afstand moeten houden. Wie een paar biertjes op heeft of heeft geblowd, wordt gemakkelijker in de omgang. Dan is afstand houden nog veel lastiger. Een nuchtere omgang met de coronapandemie is nu dus essentieel.

Het moet wel leuk blijven!

Het voorgaande kan je zien als een moeilijkheid, maar ook als een mogelijkheid. Thuis kan je beter in de gaten houden hoeveel je eigenlijk drinkt. Je hebt ook minder last van mensen die graag willen dat je gezellig meedoet. Deze periode is bij uitstek geschikt om je alcoholgebruik onder de loep te nemen en als je dat wilt bij te sturen. Hetzelfde geldt voor blowen en andere middelen. Zonder invloed van anderen kan je zelf zorgen dat het leuk blijft.