Dealen

Dealen is gevaarlijker dan je denkt

In de drugshandel en productie gaat naar schatting in Nederland per jaar zo’n 19 miljard euro om. Er zijn drugsbazen die vele miljoenen verdienen. Er zijn jongeren die in ruil voor een ijsje of een patatje een pakketje bezorgen. Ze zijn allemaal verbonden in dezelfde keten en gebonden aan dezelfde geheimen.

Het werven van drugsbezorgers

In Nijkerk zijn al verschillende jongeren geronseld, soms al vanaf 13 jaar. Het kunnen kwetsbare kinderen zijn, maar dit hoeft niet. Het werven van jongeren als dealer gaat meestal heel subtiel en geleidelijk. Ze worden eerst gevraagd om even een pakketje weg te brengen, vaak weten ze niet wat er in het pakketje zit. Dat worden al snel een paar pakketjes. Vervolgens kregen ze dure cadeaus, maar die moesten ze nog wel even afbetalen door nog meer pakketjes weg te brengen.

Een dealer laat een contact met een bezorger nooit meer los. Die bezorger weet immers wie de dealers is, hoeveel pakketjes hij laat bezorgen en bij wie. Dus als die bezorger gaat praten met de politie, dan heeft de dealer een groot probleem. Vaak dreigen dealers met geweld als iemand niet meer met hem mee wil werken.

Snel geld verdienen met pakketjes bezorgen lijkt voor jongeren aantrekkelijk, maar bezorgers komen er niet meer uit. 

Geld en geweld

Voor jongeren is de aanblik van dure auto’s, horloges en telefoons van de dealers heel aantrekkelijk. Wat ze niet direct zien is dat er in de drugshandel veel contant geld omgaat, dealers zijn daarom vaak gewapend. Niks op papier staat (want dit zorgt bij aanhoudingen voor bewijsmateriaal). Zodoende ontstaan vaak misverstanden en ruzies over geld en drugs. Ripdeals, waarbij de ene dealer de ander overvalt en drugs en geld meeneemt komen voor. In Nijkerk hebben we tot nu toe nog geen dodelijke slachtoffers, wel zijn er gewonden gevallen.

Tips

  • Bespreek met je kind wat de risico’s zijn van het wegbrengen van pakjes voor ‘vrienden’.
  • Wees alert als je zoon of dochter geld, cadeauts of een dure telefoon heeft gekregen van een vriend.
  • Als je denkt dat je kind betrokken is geraakt bij dealen, neem dan contact op met de politie of wijkagent. Zelfs als je kind strafbare feiten heeft gepleegd is het beter om je te melden bij de politie en te zorgen dat het stopt, dan te hopen dat het vanzelf wel overgaat.

Voorbeeld uit onze regio

Een jongeman die gestopt is met dealen krijgt een appje: “Je moeder staat de was op te hangen, je broertje speelt buiten met een trekkertje. Je hebt hen lief, dus je kan maar beter even naar buiten komen.”

Hulp nodig voor jezelf of voor iemand anders?

Neem  contact op of stuur direct een bericht, we helpen je graag verder.

Contact opnemen met een hulpverlener

Heb je vragen? In Nijkerk zijn er professionals die je gratis en zonder verplichtingen verder kunnen helpen. Bekijk onze teamleden: