Hoeveel invloed hebben ouders?
Vanaf 6 november start de landelijke campagne “Zien drinken doet drinken”. Drinkende ouders krijgen drinkende kinderen. Dat klinkt logisch. Maar in hoeverre houden ouders daar rekening mee? Terwijl andere verdovende middelen vaak niet getolereerd worden, drinken ouders vaak in het bijzijn van hun kinderen een biertje of een wijntje.
Een helder beeld?
Als jongeren in de pubertijd komen, spiegelen ze hun gedrag vaak aan het gedrag van volwassen. Als hun ouders alcohol drinken, dan willen zij dus ook een biertje drinken. Ouders onderschatten vaak hun invloed. Ze zeggen dan “Mijn dochter drinkt alcohol, omdat haar vriendinnen dat ook doen. In een enquête in onze regio gaf echter 75% van de jongeren aan dat ze van hun ouders leren hoe ze met alcohol om moeten gaan. De overige 25% gaf aan het van vrienden te leren of via lessen op school.
Er is nog een tweede reden waarom kinderen alcohol willen. Ze horen van hun ouders dat je er ontspannen en vrolijk van wordt en dat het gezellig is. Wie van alcohol vrolijkheid en gezelligheid verwacht, heeft een positief beeld van alcohol. Voor jongeren is het verwarrend als ouders hen voortdurend waarschuwen voor de gevaren van alcohol en zelf ondertussen zelf een biertje opentrekken en dat dan aanprijzen met “Ik heb nu wel een biertje verdiend” of “Laten we het gezellig maken.”
Als ouders regelmatig katers hebben en ruzie maken door alcoholgebruik, dan is het beeld van alcohol negatiever. Dit kan er soms toe bijdragen dat jongeren minder gaan drinken.
“Doe niet zo ongezellig!”
Voor veel mensen is het feit dat hun gesprekspartner aan een drankje begint onbewust een aanleiding om zelf ook iets te drinken. En als iemand niet meedrinkt, dan wordt dat veelal beoordeeld als ongezellig. Voor jongeren geldt dat ook. Een puber wil er graag bij horen. Hij wil lijken op leeftijdsgenoten en een puber zoekt ook vrienden uit die gedrag vertonen waarin hij zichzelf herkent. Ook op die plekken geldt dus Zien drinken doet drinken. De invloed van ouders op het drinkgedrag is echter aanzienlijk groter.
Dominant beeld
Alcohol is zo normaal geworden dat de meeste mensen zich niet kunnen voorstellen dat de schade heel groot is. Alcohol is niet alleen op feestjes in beeld. Het is ook prominent aanwezig in de media. In praatprogramma’s, detectives en films staat bijna altijd alcohol op tafel. Voor zowel volwassenen als jongeren is dit een sterke trigger. De gemiddelde Nederlander drinkt drie keer zoveel alcohol als in 1963. Niet voor niets is de helft van alle patiënten van de verslavingszorg in Nederland niet verslaafd aan drugs, seks, gamen of gokken, maar aan alcohol. Hoe ontsnap je daaraan? Het advies aan iemand die is afgekickt van cocaïne luidt: zorg dat de dealer jou niet meer kan bellen, ga niet naar plekken waar cocaïne gebruikt wordt en ga niet meer om met mensen die het gebruiken. Probeer dat advies maar eens te vertalen voor iemand die even geen alcohol wil drinken.
Mag ik dan helemaal niks meer drinken?
Ieder maakt zijn eigen afweging. Zo nu en dan een drankje kan geen kwaad. Het is ook zeker mogelijk om aan pubers uit te leggen dat ouders bepaalde dingen wel mogen doen die hun kinderen niet mogen. Maar mensen en zeker jonge mensen verstaan daden nu eenmaal beter dan woorden. Het goede voorbeeld geven, werkt dus toch het beste.
Meer video’s van ‘Zien drinken doet drinken’ bekijken:
https://ziendrinkendoetdrinken.nl/videos/