Op 24 januari 2019 organiseert de kerngroep Stop Drugs Nijkerk een geaccrediteerde training voor huisartsen en POH’s over verslaving. Dit wordt een bijeenkomst waarbij de kennis die huisartsen al hebben wordt uitgebreid met de nieuwste inzichten uit de verslavingszorg. Bovendien is het een bijeenkomst waarin contacten worden gelegd met andere zorgverleners die zich in Nijkerk bezig houden met verslaving.

Op de bijeenkomst komen o.a. de volgende vragen aan bod. Hoe herkent een huisarts in zijn praktijk overmatig middelengebruik? Hoe kan de arts hierover in gesprek komen met patiënten? Met welke vragen kan de patiënt terecht bij de huisarts en welke zorg hoort bij de gespecialiseerde verslavingszorg? Wie zijn er in Nijkerk allemaal actief rondom verslaving of overmatig middelengebruik?

Huisartsen en praktijkondersteuners zijn een belangrijke schakel in zowel preventie als behandeling van verslaving. Zij kunnen mensen met riskant drank of drugsgebruiksgedrag helpen met adviezen over gedragsverandering. En in die gevallen waarin met alleen adviezen de schade niet terugloopt, verwijzen de huisartsen door naar de verslavingszorg. Hoewel het woord “lijntje”wat beladen is als het gaat om drugs, werkt de kerngroep Stop Drugs Nijkerk aan korten lijnen tussen de huisartsen en andere zorgverleners.

Veel huisartsen hebben zich al opgegeven voor de bijeenkomst, wie dit nog niet heeft gedaan, kan op de pagina Huisartsen meer informatie vinden.