Eerste boete al uitgedeeld

Dat jongeren onder de achttien in de openbare ruimte geen alcohol mogen drinken, dat is wel bekend, maar hoe zit het thuis? Je mag toch als ouder zelf weten of je je kinderen op hun zestiende een biertje gunt? Het antwoord op die vraag is niet heel eenduidig. De eerste moeder die is aangeklaagd heeft haar boete al betaald.

Verjaardagsfeestje

Het eerste voorbeeld draaide om te volgende: Een meisje van veertien kwam al enigszins dronken aan op een feestje. Tijdens het feestje dronk ze nog meer alcohol en uiteindelijk moest ze worden opgenomen in het ziekenhuis met een alcoholvergiftiging. Haar moeder was erg boos. Er volgde een rechtszaak met de ouders van het meisje dat het betreffende feestje had gegeven. De gastvrouw van het feestje kreeg een boete. Waarmee de rechter uitsprak dat zij verantwoordelijk was voor de gevolgen van het alcoholgebruik van de bezoekster van haar feestje.

Jeugdclub

Een tweede voorbeeld ging om een jeugdclub waarbij een jongen van 15 dronken het verenigingsgebouw verliet en daarna is omgekomen in het verkeer. De ouders stelden de jeugdclub verantwoordelijk. De recht sprak uit dat de club, omdat zij alcohol had geschonken aan minderjarigen, ook verantwoordelijk was voor het veilig thuiskomen van deze jongeren. Dus niet alleen tijdens het feest maar ook na het feest ben je verantwoordelijk voor de gevolgen als je jongeren alcohol schenkt

Betekenis voor ouders in Nijkerk

Ouders die alcohol schenken aan kinderen die op bezoek zijn, zijn verantwoordelijk voor de gevolgen van dat alcoholgebruik. Niet alleen in hun eigen gevoel, maar ook de juridische aansprakelijkheid is inmiddels duidelijk. Voor mensen met een keet op het erf geeft dit veel stof tot nadenken, maar ook verjaardagsfeestjes of examenfeestjes leveren risico’s op als er drank is.

En hoe pak je dat dan wel aan?

Vraagt u zich wel eens af, hoe praat ik nu eens met mijn kinderen over alcohol zonder ruzie te krijgen? Dan kunt u een korte training volgen op het internet. In een paar afleveringen van 20 minuten kunt u kijken hoe anderen dit doen. https://www.pratenmetuwkind.nl/

U kunt natuurlijk ook even een aantal tips snel lezen. https://www.alcoholinfo.nl/publiek/opvoeding/tips-voor-ouders