Moeders en vaders weten de weg.

Ouders in Nijkerk vinden nieuwe wegen om hun pubers in beweging te krijgen. Sommige ouders zijn alle nieuwsberichten over jongeren die het moeilijk hebben wel een beetje zat. “Je praat ze zo alleen nog maar verder de put in.” En in die put blijkt alcohol- en drugsgebruik een troostrijke oplossing. Om dat te voorkomen zijn verschillende ouders in Nijkerk aan de slag gegaan om zelf alternatieven te ontwikkelen.

“Ga zelf skeeleren!”

In een belronde langs ouders spraken we een moeder die zag dat haar kinderen langzaam maar zeker steeds moedelozer werden. “In bed blijven liggen en vandaaruit proberen de lessen op school te volgen, dat gaat niet werken. En op de bank hangen ook niet.” Haar suggestie was dus: We kopen een paar tweedehands skeelers op Marktplaats en dan kun je je oude hobby weer oppakken. “Ga zelf skeeleren.” Was direct het antwoord van haar dochter. Die handschoen heeft ze opgepakt. “Als je jouw kinderen vertelt dat ze moeten bewegen, en je gaat dan zelf met een kopje koffie op de bank zitten, dan gaat dat niet werken. Maar als je samen met hen gaat skeeleren, dan lukt het wel.”

In actie komen

Jongeren kunnen ’s avonds niet de straat op. De horeca is dicht en ook zaalsporten liggen nog stil. Jongeren zijn veel meer thuis, hetzelfde geldt ook voor ouders. Langzamerhand gaan steeds meer ouders hun gedrag ook veranderen. Een vader uit Nijkerk meldt: “We hebben in Terschuur steps gehuurd voor 5 euro waar je een heel leuk parcours mee kon rijden. Dat is niet alleen goed voor de conditie van mijn zoons, maar ook voor mijn eigen conditie. Wij werden ons er steeds meer van bewust dat we zelf iets moesten gaan doen. Dat gaat met vallen en opstaan. Maar we zien wel dat het de sfeer in huis verbetert.”

Ieder nadeel heeft zijn voordeel

Eén van de gebelde ouders uit Nijkerkerveen zag als voordeel van de avondklok dat zij nu niet meer tot één uur ’s nachts wakker was om te kijken of haar dochter al thuis was. Dat geeft haar rust. En daar mag wat tegenover staan. Dus investeert zij in een online kookcursus met haar dochters. “Je geeft dan wat meer geld uit aan boodschappen, maar we besparen al zoveel deze tijd, dus het mag wat kosten.”

De thuisbioscoop

Niemand wordt echt vrolijk van een beetje hangen voor de televisie. Een echt goede film is wel de moeite waard. Maar ook dat vraagt wat. Een moeder is heel actief. “Je moet dan met elkaar overleggen wat er echt de moeite waard is, je moet kijken wanneer iedereen kan en je moet het wat aankleden met popcorn of iets anders. Maar als dat lukt dan heb je toch een avond waarop je echt iets beleeft met zijn allen.”

Het goede voorbeeld

Zien drinken doet drinken. Ouders die zelf alcohol drinken geven daarmee aan hun kinderen een heel duidelijk voorbeeld. Drinkende ouders krijgen drinkende kinderen. Hetzelfde geldt voor roken en drugs. Nu iedereen ’s avonds thuis is, wordt het voor sommige ouders wat lastiger om geen alcohol te drinken in het zicht van hun kinderen. Een aantal Nijkerkse ouders deed mee aan de actie IKPAS en dronk de hele maand januari geen alcohol. Dat is hen zo goed bevallen, zeker ook in het licht van het bovenstaande, dat ze daar mee doorgaan voorlopig. “Niet alleen mijn eigen fitheid is verbeterd, ook

mijn kinderen zijn fitter nu ze thuis zijn en niet in de verleiding komen om tocht te drinken.” Het geld dat niet wordt uitgegeven aan alcohol en roken gaat in de activiteitenpot van het gezin. “Daar huren we dan weer eens een paar mountainbikes voor of we huren een film die we graag willen zien.”

IJlandsmodel IJsland heeft een heel succesvolle aanpak van het terugdringen van alcohol- en drugsgebruik door jongeren. Van de vele succesfactoren noemen we er drie:

A. Jongeren tot zestien jaar mogen na half tien niet meer op straat hangen.

B. Ouders brengen veel tijd door met hun kinderen.

C. Er zijn interessante, uitdagende activiteiten voor jongeren. Nu A en B door de coronaregels tijdelijk gerealiseerd zijn, is punt C activiteiten voor jongeren, extra belangrijk. Gelukkig is daar in veel gezinnen ook meer tijd en budget voor.