Een beetje niks bestaat niet

Met kerst en oud en nieuw drinken volwassen mensen vaak een paar biertjes of wijntjes meer dan anders. En mensen die normaal gesproken geen alcohol drinken, nemen dan met oud en nieuw voor de gezelligheid toch een glaasje champagne. Ook voor de kinderen wordt soms een uitzondering gemaakt. Regels zijn dan wel regels, maar met oud en nieuw is het feest kunnen we wel voor één keer een oogje dicht knijpen. Hieronder geven we u tien redenen om geen uitzondering te maken.

1. Als u een uitzondering maakt met kerst, kunnen uw zoons of dochters daarna hun eigen uitzonderingen gaan maken op hun eigen feestjes.

2. Alcoholgebruik door pubers geeft veel meer hersenschade dan voorheen werd aangenomen.

3. Recent wetenschappelijk onderzoek toont aan dat een eerste ervaring met alcohol bij mensen en dieren een verlangen opent naar het volgende moment van verdoving door alcohol.

4. In onze cultuur lijkt de ongeschreven regel te zijn: een goed feest kan niet zonder alcohol. Met een glaasje champagne voor uw puber laat u zien dat u het eens bent met deze ‘wet’.

5. Terugdringen van alcoholgebruik is heel lastig. De meest succesvolle actie is de verhoging van de beginleeftijd. Ieder jaar dat u het alcoholgebruik door uw kinderen kan uitstellen is pure winst.

6. Onderzoek naar drinkgedrag en opvoeding laten zien dat verbieden wel degelijk helpt.

7. U laat de kans om alternatieven voor alcohol drinken tussen de oren te krijgen voorbij gaan.

8. Van alle mensen die in Nederland worden behandeld voor verslaving is de helft alcoholist. Nederland kent bijna één miljoen mensen met een ernstig alcoholprobleem.

9. Iemand die voor zijn 18e alcohol is gaan drinken heeft op zijn 30e drie keer zo veel kans om alcohollist te zijn.

10. Een beetje niks bestaat niet.

Herhaling helpt

Verbieden helpt. Verbieden met uitleg helpt nog beter. Uitleggen en luisteren naar wat uw kinderen zelf vinden is de beste weg. Herhaling is inderdaad irritant, maar neem een voorbeeld aan Coca Cola, Mc Donalds en al die anderen die ons in december duizend keer vertellen dat zij de beste producten hebben. Zij zouden die miljoenen euro’s er echt niet insteken als herhaling, hoe irritant ook, niet zou werken.

Het goede voorbeeld

Een plaatje doet meer dan een praatje, drinkende ouders krijgen drinkende kinderen.