Gebruik hiervan is niet zonder risico’s!

In de afgelopen jaren gebruiken jongeren van 14 en 15 jaar steeds vaker lachgas. Ook in Nijkerk en Hoevelaken wordt op ontmoetingsplekken van jongeren lachgas gebruikt. Hoewel het bij wet niet verboden is, is het gebruik van lachgas niet zonder risico’s.

Zowel jongerenwerkers als toezichthouders zien de lege ampullen vaak liggen op plekken waar jongeren samenkomen. De ampullen met lachgas worden gebruikt als drijfgas. Ze zijn als ‘slagroompatronen’ te koop in winkels met huishoudelijke artikelen. Toezichthouders van de gemeente Nijkerk zien regelmatig lege ampullen en daar maken zich daar zorgen over. Het gaat immers om industrieel lachgas en geen medisch lachgas! Wat precies de schade is, is niet bekend.

Gevolgen van het gebruik
Lachgas wordt door jongeren eerst in een ballon gedaan en daarna neemt de gebruiker een paar teugen van het gas uit de ballon en raakt daarmee in een roes die ongeveer vijf minuten duurt. In die roes kan de gebruiker niet helder nadenken en is ook zijn evenwichtsgevoel verstoord. De kans op kleinere en grotere ongelukken is dus aanwezig. Lachgas is niet direct verslavend, maar het gebruik van lachgas is wel vaak een opstap naar zwaardere middelen zoals XTC , cannabis en speed.

In gesprek met jongeren
In de twee jongerencentra, Chill Out en Blits, wordt er aandacht aan bovenstaande risico’s. ‘Drugsgebruik’was het thema van de maand april. Tijdens de activiteiten zijn er filmpjes en gesprekken over het thema. Ook in de maanden daarna zijn jongerenwerkers met jongeren in gesprek over drugs, zowel op straat als in de jongerencentra. Robert den Hartog, coördinator van het Jeugd- en jongerenwerk, vindt dit belangrijk: “Jongeren denken dat het geen kwaad kan, het is namelijk niet verboden. En ze halen de ampullen zo in de winkel. Door met ze te praten over de risico’s en de gevolgen, zullen ze er beter over nadenken en misschien het ook wel niet meer doen. ”

Meer informatie over lachgas: https://drugsinfoteam.nl/drugsinfo/lachgas/lachgas-feiten/