“Liever bier dan drugs?”

Jongerenwerkers Jesse IJdo en Xander van Ruler van het jongerenwerk in Nijkerk bezoeken maandelijks een aantal keten in de gemeente Nijkerk. Zij spreken met jongeren en ouders over alcoholgebruik .

De keten zijn een ontmoetingspunt voor jongeren in het buitengebied. Ze staan onder toezicht van ouders die zo’n keet op het erf hebben. Zij zijn verantwoordelijk voor het (drink)gedrag van jongeren. Xander van Ruler : “ We hebben drie keten in beeld waar ook jongeren onder de achttien zitten. We zien dat de ouders het vaak geen probleem vinden als er onder de achttien jaar wordt gedronken. De ouders zien soms de risico’s niet en weten vaak ook niet dat ze verantwoordelijk zijn voor de jongeren die alcohol nuttigen in de keten. Ze zeggen dan: ‘Een paar jaar geleden mocht onze oudste op zijn zestiende nog een biertje, dat ging ook prima, dus moet dat ook kunnen met onze jongste.’” Samen met zijn collega Jesse IJdo bespreekt Xander met ouders wat de risico’s zijn en hoe ouders de verantwoordelijkheid die ze hebben in de praktijk vorm kunnen geven.

Jesse IJdo hoort ook van ouders dat jongeren tussen onder de achttien juist behoefte hebben aan ontmoetingsplekken. “Veel ouders vinden dat er niet genoeg gedaan word voor juist de jongeren van 16 tot 18 jaar. Deze jongeren komen in het weekend graag bij elkaar, maar kunnen door de nieuwe regelgeving niet meer gezamenlijk uitgaan op de manier waarop jongeren dat vroeger wel konden. “

Jongeren zeggen vaak over alcohol: Drank maakt het een stuk gezelliger en drank brengt ook leuke dingen met zich mee. In een keet zeggen de jongeren dat ze af en toe wat drinken, maar vaak worden weggezet als alcoholmisbruikers. Niet alle jongeren zijn comazuipers.

Eén keet bezoeker vatte het als volgt samen: “Tegenwoordig gebruiken jongeren drugs en andere rotzooi, dan kan je beter bier drinken !” Die stelling is voor Jesse en Xander een mooie aanleiding voor een goed gesprek.