Roken, drank en groepsdruk
Groep acht van De Daltonschool in Nijkerk ging op 7 juni in gesprek met Luuk Miedema en Kristel Kreijne over verslaving en groepsdruk. Ruim een uur lang bespraken kinderen feiten en meningen over roken, gamen, alcohol en andere middelen. Dit leverde levendige gesprekken op met interessante vragen.
Groepsdruk
De kinderen waren het er al snel over eens dat groepsdruk een belangrijke oorzaak kan zijn dat jongeren gaan roken. “Groepsdruk” is een bekende term voor groep 8 van de Daltonschool. Kinderen zijn getraind om daar mee om te gaan. Eén van de kinderen kreeg de vraag: “Wat doe jij als je onder druk wordt gezet?” Hij stond demonstratief op en liep direct de klas uit. Gelukkig kwam hij wel terug om de rest van het gesprek mee te maken.
“Maar er is toch ook medicinale wiet?”
Spreken met groep acht over drugs, betekent samen verkennen wat er in de groep leeft. Sommige kinderen hebben op een festival iemand ‘heel raar’ zien doen. “Die had veel te veel drugs op.” Anderen komen met specifieke vragen: “Als wiet ook als medicijn wordt gebruikt, is dat dan wel gezond?” .
“Dronken mensen kunnen niet nadenken.”
Als het gesprek op alcohol komt, dan gaan alle vingers omhoog. Bijna iedereen heeft wel eens iemand gezien die dronken was. “Dronken mensen kunnen niet nadenken.” Zeggen de kinderen uit groep acht. Dus is het ook logisch dat pubers die een paar biertjes op hebben niet meer nadenken als er een fles wodka langskomt. Als ze dan in coma raken, dan ligt dat dus niet zozeer aan de ‘domme beslissing’ om door te drinken, maar aan het brein dat het niet meer zo goed deed na een paar biertjes.
Voor herhaling vatbaar
De leerkracht van groep 8, Gea Hoekstra, was bijzonder enthousiast over de les. “De timing is heel goed, precies voordat kinderen naar het voortgezet onderwijs gaan.” Voor zowel ouders als kinderen is het goed om na te denken over middelen gebruik en hoe je daar veilig mee om kan gaan. Een goed idee wellicht om volgend jaar de nieuwe groep acht te spreken met ouders er bij.