GHB komt als drug regelmatig terug in de regio Nijkerk. Zo nu en dan lijkt het even weg te zijn, en daarna komt het weer terug. Voor jongeren die er aan verslaafd zijn werkt het heel anders, het gaat bijna niet weg en als het even weg is, dan is het heel snel weer terug.

Wat is het?

GHB staat voor Gamma Hydroxy Boterzuur. Dat klinkt vrij ingewikkeld, maar als u ontdekt dat GHB gemaakt wordt van velgenreiniger en gootsteenontstopper, dan klinkt het al veel minder deftig. De producent hoeft de grondstoffen alleen maar langzaam te mengen in de juiste verhoudingen. De recepten staan al een paar jaar op internet.

Hoe wordt het gebruikt?

De beginnende gebruiker neemt een buisje met 2 tot 4 ml, dat gooit hij of zij bijvoorkeur in een glas frisdrank en drinkt het dan op. Na een kwartier begint een heel vrolijke roes. Dan moet je het wel goed hebben gedoseerd, want als je net iets teveel neemt, dan ga je in een diepe slaap of zelfs in coma. Neem je iets te weinig, dan merk je niks.

Verslavend

GHB is uitermate verslavend, binnen een paar weken kunnen jongeren afhankelijk zijn van GHB. En dan begint de ellende pas goed. Ze hebben dan steeds meer nodig, na verloop van tijd iedere drie uur een paar buisjes. Afkicken is erg moeilijk en pijnlijk. Als dat al lukt, is de kans heel groot dat de gebruiker binnen drie weken weer verslaafd is.

Weer in beeld

In de afgelopen maanden is er weer GHB gebruik in de regio geregistreerd. Het advies aan ouders is om bij GHB gebruik snel hulpverlening in te schakelen. Een goed gesprek met een gespecialiseerde medewerker van een Gebiedsteam is dan een goed begin. Meer informatie: https://www.jellinek.nl/informatie-over-alcohol-drugs/ghb/basisinfo-over-ghb/wat-zijn-de-effecten-van-ghb/