Als je weet dat je kind zo nu en dan drugs gebruikt, dan komt er het moment dat je zoon of dochter zegt dat hij is gestopt terwijl je daar zelf nog niet helemaal van overtuigd bent.
Dan kan je via het internet testen bestellen waarmee je zelf kan zien of er in de urine van je kind nog resten van drugs zijn te vinden. Googelen op de term “drugstests” laat zien dat er diverse tests morgen al bij u thuis bezorgd kunnen worden.

Testen heeft voordelen:

  • Als je die testen vooraf aankondigt hebben ze een preventieve werking: Als je kind toch weer drugs gebruikt, dan weet hij dat jij dat gaat zien.
  • Als ouder kan je gerust gesteld worden, als je ziet dat de test keer op keer een schoon resultaat geeft.
  • Als je ziet dat je kind toch veel drugs gebruikt, dan heb je een duidelijke reden om vervolgstappen te nemen.

Testen heeft echter ook nadelen:

  • Je geeft hiermee aan dat je je kind niet vertrouwt.
  • Je moet zelf een test gaan interpreteren. Dat is in de praktijk niet altijd even gemakkelijk. Er is discussie mogelijk over de uitslag.

Ons advies is:
Ga in gesprek met je kind, als je denkt dat hij of zij drugs gebruikt. Blijft je denken dat er meer aan de hand is, dan dat je kind toe wil geven, bel dan voor advies één van de leden van het gebiedsteam, zie deze pagina voor contactdetails in Nijkerk. Samen kun je dan besluiten of je je kind wil testen, of dat het beter is om iemand anders de test te laten uitvoeren. Wellicht zijn er eerst nog andere wegen om het gedrag van je zoon of dochter te veranderen.