Een keertje blowen was in de jaren zeventig vrij onschuldig. Een joint bevatte meestal circa 3 mg THC; daarvan werd je een beetje vrolijk. Na meerdere joints werd je echt flink vaag. De wiet (cannabis) van nu kan echter wel 18 mg THC bevatten. Dat is een heel ander verhaal.

Jongeren die blowen, moeten tegenwoordig veel meer hun hoofd erbij houden, dan vroeger. En daar zit precies het probleem; je hoofd erbij houden als je al bent begonnen met blowen, is lastig. Het feit dat blowen gedoogd wordt, maakt ook al dat de grens er niet duidelijker op wordt. Verslaving ligt op de loer. Ongeveer één op de tien jongeren die regelmatig blowt, raakt verslaafd.

Kwetsbare jongeren

De kans dat een jongere in de problemen raakt, is groter als hij of zij blowt om problemen te vergeten of om een beetje rustig te worden. De risico’s worden ook groot als iemand in een groep zit met jongeren die dagelijks blowen. En zeer zeker als zo iemand al heel jong begint, bijvoorbeeld op zijn 13e . Kwetsbare jongeren zijn ook als het gaat om blowen extra kwetsbaar.

Effecten en risico’s

Het geheugen, de concentratie en het opnemen van informatie werken minder goed als iemand blowt. Het effect van blowen kan 48 uur duren. Wie twee gram wiet gebruikt is de gehele week minder actief en minder helder, ook al merkt hij dat zelf niet. Soms valt wiet slecht, je voelt je dan nerveus en angstig. Wiet roken is, net als tabak, slecht voor de longen. Wie vaak cannabis gebruikt, wordt er afhankelijk van. Cannabis kan psychoses opwekken.

Samen met je kind afwegingen maken

“Iedereen gebruikt, dus waarom zou ik niet meedoen?”, “Blowen mag in Nederland, zo erg kan het dus niet zijn.”, “Jullie drinken alcohol, dat is veel erger.” Argumenten genoeg voor een puber om te kunnen blowen. Ouders die weten wat de risico’s zijn en gebruik weten te herkennen, zijn vaak beter in staat om een goed gesprek met hun kinderen te hebben over het gebruik van cannabis.

Hulplijn en meldpunt

Er is in de gemeente Nijkerk een telefoonnummer waar mensen hun zorgen over drugsgebruik (van hun naasten?) kunnen delen en advies kunnen vragen: de Hulplijn Drugs Hoevelaken. Het telefoonnummer van de hulplijn is 085-1304297 (ook voor Nijkerk en Nijkerkerveen). Ervaart u overlast door drugsgebruik? Of heeft u weet van criminaliteit die mogelijk met drugs te maken heeft? Heeft u een vermoeden dat er in uw straat of wijk wordt gehandeld in drugs? Of kent u voorbeelden van riskant of crimineel gedrag waarbij drugs mogelijk een oorzaak is? Dan kunt u dat (indien gewenst anoniem) digitaal melden bij het Meldpunt Drugs Hoevelaken: www.meldpuntdrugshoevelaken.nl .

Meer informatie: www.drugsinfoteam.nl/drugsinfo/cannabis/cannabis-feiten