Waar drugs gebruikt worden zijn dealers, dus ook in Nijkerk. Jonge kinderen van dertien of veertien jaar raken soms betrokken bij drugshandel. Het begint onschuldig, maar al snel kan een puber in een netwerk verstrikt raken, waar enorme belangen spelen.
Even een pakketje wegbrengen
Stel je bent veertien en iemand vraagt je om even op je fiets een pakketje weg te brengen, dan krijg je tien euro. Of iemand vraagt je of hij een pakketje naar jou thuis kan laten sturen, dat je dan later even weg moet brengen. Dat kan toch geen kwaad? En het is zeker heel aantrekkelijk.
In het web
Iemand van veertien, die wat pakketjes heeft afgeleverd, zit dan al snel in het netwerk. Hij kent adressen van de gebruikers en weet wie de drugs levert. Voor de dealer is het dan belangrijk dat zo’n kind niet stopt, want dan zou hij wel eens kunnen gaan praten. De dealer komt met cadeautjes en zorgt dat het betrokken kind zich een beetje stoer voelt. Het kind bouwt zo een schuld op bij de dealer.
Financiële onduidelijkheid
Drugsdeals kennen geen offertes, rekeningen, overboekingen en kwitanties. Alles wordt geregeld via mondelinge afspraken. Achteraf ontstaan daar vaak misverstanden over. Omdat het over grote bedragen gaat, kunnen die misverstanden met veel geweld worden uitgevochten. Ook een beginnend dealertje loopt al snel in deze val.
Serieuze bedreiging
Een gestopte dealer van zestien jaar oud kreeg een appje: “Je moeder staat in de keuken, je broertje zit buiten op een skelter, je zou toch niet willen dat hen iets overkomt?” Hij zat tussen twee vuren: De politie die hem in beeld had als dealer en de dealers die hem niet wilden loslaten.
Kinderen overzien het niet
Voor een kind van veertien is de snelle winst een sterkere prikkel dan alles wat er aan risico’s aan zit te komen. In voorlichtingen zal de komende maanden in Nijkerk aandacht worden gegeven aan dealen. Voor ouders is het belangrijk om signalen te herkennen: onbekende pakjes, onduidelijke inkomsten, onduidelijke vrienden en vage afspraken.