In tijden van Corona zien we dat ook de wereld van de drugsgebruiker is veranderd. Feesten en festivals zijn er niet. De horeca is beperkt open. En voor jonge gebruikers geldt dat ouders veel vaker thuis zijn, dus kan gebruik eerder besproken worden. Nu de vaste gewoonten even anders zijn, is het een mooi moment om even na te denken over die vaste gewoontes.
Alcohol
Alcohol is net als bijvoorbeeld wiet en xtc een middel dat veel mensen innemen om iets vrolijker te worden of om zorgen te vergeten. Alcohol hoort voor velen bij “gezelligheid” en “even ontspannen”. Uitgaan, feestjes bij vrienden thuis en de vrijdagmiddagborrel zijn allemaal momenten waarop Nederlanders iets meer drinken dan anders. Na bijna drie maanden van afzondering is dit een mooi moment om even te kijken hoe het zit met het eigen drinkgedrag nu vrienden, collega’s of familie daar even veel minder invloed op hebben.
Andere middelen
Voor andere middelen geldt hetzelfde. XTC is een typische partydrug, dus mis je het middel als er geen party’s zijn? Een wat grotere sigaret met wiet erin wordt niet voor niks een ‘joint’ genoemd. Samen roken hoort bij het ritueel. Kortom, als je wil weten waarom je gebruikt, dan is dit een heel mooi moment. Wie drugs gebruikt om problemen even naar de achtergrond te duwen, heeft grotere kans om afhankelijk te worden van drugs, dan de gelegenheidsgebruiker. Jongeren die hun school, werk of sport missen, zouden ook thuis meer kunnen gaan gebruiken. Thuis, of elders in je eentje gebruiken, zou kunnen wijzen op riskant gedrag.
Risico’s in Coronatijd
Mensen die drugs gebruiken kunnen in deze periode soms hun vaste leverancier even niet bereiken. Met wisselende dealers weet je nooit wat je koopt. Te sterke producten, producten met juist te weinig werkzame stof of vervuilde producten zijn allemaal risico’s die in deze periode groter worden.
Meer jongeren in beeld
Door de Corona uitbraak zijn veel ouders veel vaker thuis. Jongeren konden zelf ook minder vaak de deur uit. Dit intensievere contact zorgde ervoor dat in Hoevelaken veel meer ouders en jongeren in gesprek kwamen over drugsgebruik. Het aantal vragen om informatie of hulp groeide fors.
Doe de test
“Te veel” en “te vaak” zijn lastige begrippen. Soms zijn het ouders die met hun kinderen discussiëren over de vraag of hun drugsgebruik riskant is. Soms zijn het echtgenoten die met hun partner van mening verschillen over de vraag of het gebruik nog acceptabel is. Er zijn ook mensen die met zichzelf daarover in gesprek zijn. Voor al die mensen zijn er verschillende testen. Klik hier voor een test.
Hulplijn Hoevelaken
In Hoevelaken is een speciaal telefoonnummer geopend voor vragen: De Hulplijn Hoevelaken 085 1304297. Hier kunt u terecht met al uw vragen.